Miljøprosjekt førte til forverring

Byfortettingen gjør at andelen grønne lunger har gått tilbake i neste alle byene som er med i miljøprosjektet Fremtidens byer.

 

Prosjektet er et samarbeid mellom staten, næringslivet og de 13 største byene i Norge. Prosjektet skal redusere klimagassutslipp og gjøre byene bedre å bo i. Men resultatet så langt er mindre grønne lunger og flere biler, skriver Aftenposten.

Når byene blir tettere som følge av sterk urbanisering, blir det utfordrende å ta vare på de grønne lungene, konkluderer Statistisk sentralbyrå i den nye statusrapporten for prosjektet.

– Alle trender i Norge og verden peker i retning av stor tilstrømning til byer. Derfor bygger man tettere, men det må ikke bety at grønne lunger og lekeområder for ungene reduseres, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV).

I Kristiansand og Tromsø bor 80 prosent av innbyggerne mindre enn 200 meter fra et leke- og rekreasjonsområde, i Bærum 60 prosent. I Oslo har andelen gått ned fra litt under 70 prosent til rundt 60 prosent.

Bilholdet øker også i alle de 13 byene som er med i prosjektet. I Bærum er det 800 personbiler per 1.000 innbyggere, tett fulgt av Drammen og Sarpsborg.