Kutter kraftig i Innovasjon Norge

Næringsminister Trond Giske (Ap) kutter kraftig i Innovasjon Norges budsjett når forslaget til statsbudsjett legges fram tirsdag. Staben kan bli redusert med mellom 50 og 60 stillinger, skriver Dagens Næringsliv. Det kuttes 90 millioner i organisasjonens administrasjonsbudsjett. Det at en statsråd våger å røre i slike saker, synes vi er bra. Det er alt for mye automatikk i staten når det gjelder stillinger. Er den først opprettet så er den umulig på fjerne.

 

Ifølge Giske skal kuttene utelukkende tas administrativt og ikke ramme de mange gründerne og andre som mottar støtte og lån fra det statlige selskapet. – Under finanskrisen fikk Innovasjon Norge tilført en rekke ekstra stillinger for å ta seg av ulike risikolån og andre penger som skulle forvaltes under krisen. Nå er krisen over og kostnader må skaleres ned, sier Giske som tidligere har kritisert Innovasjon Norges tildeling av midler til reiselivsbransjen og sagt at det skal innføres strengere kontroll over pengebruken.

Etter vårt syn er det mange statsråder som bør gå gjennom alle de kontorer som ligger under dem. Det er ikke tvil om at hundrevis – ja, kanskje tusenvis av stilinger burde vært fjernet eller lagt om. Vi har fått et virkemiddelapparat som er mer opptatt av å sementere utviklingen, enn å bidra til at det skapes ny utvikling. Det gis støtte til de mest håpløse prosjekter, mens man ofte glemmer de prosjekter og de områder som har fremtiden for seg.

Det mest håpløse er at de mange ”byråkratene” har ulik agenda – og ofte har vi inntrykk av at de motarbeider hverandre. Bare det å finne frem i virkemiddeljungelen i kommuner, fylkeskommuner og stat er en tøff jobb i seg selv.

Dette er nok et eksempel på at dagens næringsminister har evne til å ta et tak.