Verditaksten er tilnærmet verdiløs

En verditakst sier svært lite om boligens tekniske tilstand. Det bør du ikke glemme når du kjøper bolig.

Ti boligkjøperråd fra SINTEF Byggforsk

1. Sjekk boligens energiforbruk. Trenger boligen etterisolering eller utskifting av vinduer?

2. Sjekk det elektriske anlegget. Eier bør kunne legge fram dokumentasjon på at det er kontrollert.

3. Sjekk nye bad minst like nøye som eldre. Er badet bygd iht. anerkjente løsninger (Byggforskserien og Byggebransjens våtromsnorm)?

4. Sjekk alder og tilstand på røranlegget. Må røranlegg eller varmtvannstank skiftes?

5. Sjekk drenering og fuktsikring. Er det tegn på fukt, eller lukter det mugg i kjelleren?

6. Sjekk yttervegger og tak. Hvor gammel er kledning, overflatebehandling og taktekning?

7. Sjekk balkong/terrasse. Vann må kunne renne av, beslag og nedløp må være solide.

8. Sjekk loftet. Er det sopp/mugg på undertak, skorstein, vindu, vegger eller gulv?

9. Sjekk om boligen har god ventilasjon og om det er foretatt radonmåling. Har det eventuelt blitt gjort utbedringer?

10. Sjekk risikoopplysninger grundig eller ta skriftlig forbehold om at selger dekker utbedring av eventuelle skader.

Kilde: Boligkjøperboka, SINTEF Byggforsk og Forbrukerrådet

Boligeiere har plikt til å informere om feil og mangler ved boligen de skal selge, men kjøper har likefullt undersøkelsesplikt. Det er kostbart å ta med fagfolk på visning, og hvis du ikke har økonomi til dette bør du undersøke boligen grundig selv før du blar opp millioner.

Flere trenger hjelp
Help Forsikring, som tilbyr boligkjøperforsikring - kjøpers motvekt til selgers eierskifteforsikring, opplever en stadig økende etterspørsel etter rettshjelp i forbindelse med boligkjøp.

– Det er mange som tror at en verditakst er en teknisk gjennomgang av en bolig, men selve verditaksten som dokument er tilnærmet verdiløs hvis man ønsker å vite noe om boligens tekniske tilstand, sier juridisk direktør i Help Forsikring, Tore Strandbakken.

– Opptrer skruppelløst
Boligkjøpere som ikke undersøker boligen nærmere vil ofte ha urealistiske forventninger til hva slags bolig de har kjøpt, med fare for store, uforutsette utgifter. Ved å bruke litt mer tid på boligkjøpet kan penger være spart i neste omgang. Dette trenger ikke være så vanskelig, bare man vet hvilke spørsmål man bør stille og hva man skal se etter.

– Vi opplever også at boligselgere opptrer mer skruppelløst enn før. Dette gjør at boligkjøpere bør være ekstra på vakt, sier Strandbakken.

SINTEF Byggforsk anbefaler at man krever en teknisk tilstandsrapport av boligen, og at det for eksempel legges inn forbehold ved budgivningen om at selger dekker kostnadene ved eventuelt utbedringsbehov.

– Ikke alle selgere vil akseptere slike forbehold, men da bør du tenke deg om. Ett alternativ er å senke budet, et annet er å sette av penger til utbedring, og et tredje er å vurdere en annen bolig i stedet, sier seniorforsker Trond Bøhlerengen i SINTEF Byggforsk.