Ekspert anbefaler deg å binde renta nå

Unngå rentesjokk og bind renta på boliglånet ditt nå, anbefaler senioranalytiker Katrine Godding Boye. Før eller siden skal rentene opp, selv om det neppe skjer i år.

Ingenting tyder på at Norges Bank vil sette opp styringsrenta under rentemøtet onsdag. Prognosene har ikke endret seg nevneverdig fra forrige rentemøte i august, og analytikerne er så å si unisone i sine konklusjoner om at vi må vente til et godt stykke ut på nyåret før rentenivået begynner å krype oppover.

I et mer langsiktig perspektiv mener likevel senioranalytiker i Nordea, Katrine Godding Boye, at det likevel vil være riktig å binde boliglånsrenta nå.

– Det er ikke sikkert at du vil tjene på å binde renta, men mulighetene for det er svært gode. Fastrentenivåene er svært gunstige akkurat nå, sier Boye til NTB.

Fastrentene er på rekordlave nivåer. For fem og ti års binding har de aldri vært lavere så lenge bankene har tilbudt fastrente, ifølge HegnarOnline. I Norges største bank, DnB NOR, kan du nå binde renta på henholdsvis 4,30 og 4,75 prosent nominelt.

– Fastrente er en gardering mot rentesjokk – at rentenivået stiger til ubehagelige nivåer fordi sentralbanken frykter for høy inflasjon. Hvis styringsrenta blir satt til 6 prosent, vil det resultere i boliglånsrenter på rundt 8 prosent, sier Boye.

Hun minner om at i tidsperspektivene som gjerne er knyttet til boliglån – 20 til 25 år – er ikke ti år så veldig langt fram i tid.

– Akkurat nå er det ikke så mange som snakker om at vi kan få høy inflasjon, men mye kan skje i løpet av en tiårsperiode, sier hun.

Styringsrenta til Norges Bank ligger i dag på 2 prosent og kommer til å bli holdt på det nivået et godt stykke ut i neste år, tror renteekspertene. Ifølge prognosene til Nordea Markets og DnB NOR Markets kommer den første rentehevingen i andre halvår neste år. Først i 2013 er den tilbake på et normalnivå på rundt 4 prosent hvis ikke økonomien vår og handelspartnernes blir utsatt for uforutsette påvirkninger.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-gruppen er en av få som går imot strømmen. Han mener renta skal ytterligere ned hvis sentralbanken tar hensyn også til arbeidsledigheten i tillegg til inflasjonen. Han framholder at det er dagens nivå som er den nye normalen.

– Det er helt usannsynlig at vi kommer til å se noen renteøkninger i Europa før tidligst i 2015. Skulle vi prøve å heve renta, kan det føre til at kronekursen biter seg fast på et høyt nivå, noe som innebærer fare for deflasjon, sier han til HegnarOnline.