Arbeid og kapital skal sammen skape arbeidsplasser

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og LO-leder Roar Flåthen mener den norske samarbeidsmodellen er veien å gå for verden for å komme ut finanskrisen.

Oslo-konferansen om arbeid og økonomisk vekst kan ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og Det internasjonale pengefondet (IMF) være et vendepunkt for samarbeidet mellom arbeid og kapital. Johnsen sier til NTB at han tror konferansen kan bli starten på veien ut av den internasjonale ledighetskrisen.

ILO-direktør Juan Somavia og administrerende direktør i IMF Dominique Strauss-Kahn er enige, og de la stor vekt på samarbeidet da de avsluttet konferansen mandag ettermiddag.–Enhver reise begynner med et lite steg. Et slikt steg ble tatt i dag, oppsummerte Somavia ved konferansens slutt.

Samarbeid og mer samarbeid
– Samarbeid, samarbeid og samarbeid, var finansminister Johnsens budskap. Han mener at et trepartssamarbeid etter norsk modell bør settes ut i livet i global målestokk.

– Tett internasjonalt samarbeid mellom organisasjonene til arbeidstakerne, næringslivet og myndigheter er nøkkelen til å komme ut av den internasjonale ledighetskrisen, mener han.

Johnsen er særlig opptatt av betydningen av at det skapes arbeidsplasser for ungdom.

– Arbeidsledigheten går lettere opp enn ned. Vår oppgave er å hindre at den biter seg fast. Bekjempelse av ungdomsledigheten er vår største utfordring som politikere, sa Johnsen i sitt sluttinnlegg på konferansen.

– Fagbevegelsen viktig
LO-leder Roar Flåthen la i sitt sluttinnlegg stor vekt på fagbevegelsens betydning for gode løsninger. Han trakk fram fagbevegelsens styrke i de nordiske landene sammenlignet med i mange andre land.

– Jeg tror dette er nøkkelen til å forstå hvorfor Norden bedre lykkes med å balansere økonomisk effektivitet på den ene siden og mindre sosiale skjevheter og spenninger på den annen side, sa han.

Flåthen pekte også på betydningen av at IMF og ILO kan samarbeide om sysselsetting.

– Men for internasjonal fagbevegelse er det viktig at ikke bare skapes arbeidsplasser, men også anstendige arbeidsplasser. Da trenger vi drahjelp fra internasjonale organisasjoner som ILO og IMF. Det Pengefondet og ILO kan gjøre i fellesskap er å støtte arbeidslivsorganisasjonenes arbeid, sa LO-lederen.

Ingen vekst uten arbeid
Erkjennelsen fra konferansen er at verden ikke vi se ny vekst uten at man samtidig finner en løsning på den internasjonale ledighetskrisen. Det ble slått fast som en sannhet at økonomisk vekst er umulig uten at sysselsettingen vokser samtidig.

I dag er verden i en situasjon hvor skyhøy ledighet truer med å bite seg fast. Det er derfor nødvendig med ny tenkning rundt jobb- og verdiskapning.

– Vi må samarbeide om å føre en aktiv politikk som bekjemper høy permanent ledighet. Vi må lære av hverandre, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i sitt innlegg mandag formiddag.

210 millioner ledige
Det dystre bakteppet for konferansen som tok for seg utfordringene for internasjonale arbeidsmarkeder, er at over 210 millioner arbeidsføre mennesker verden over er arbeidsløse, en økning på 34 millioner siden 2007.

IMF og ILO anslår at det i løpet av de neste 10 årene må skapes 440 millioner arbeidsplasser for å holde tritt med veksten i arbeidsstyrken. Enda flere må til for å redusere ledigheten.