Et Kinderegg

I Midt-Norge er det akkurat nå store aksjoner fra myndighetenes side mot svart arbeid. Det er selvfølgelig veldig bra. Men hvorfor ikke prøve å gjøre noe med selve problemet.

Morten Christensen

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Anne Marit Bjørnflaten, AP

Johan Arnt Vatnan

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Jon Erik Lunøe, Selvaagbygg

Petter Eiken, Skanska

Steinar Gullvåg, AP

Kyrre Olaf Johansen – Entra

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Sven Christian Ulvatne, BackeBygg

Steinar Gullvåg, Ap

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Trygve Magnus Slagsvold Vedum, SP

Øyvind Halleraker, Høyre

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Martin Mæland, OBOS

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Hva har man gjort i Sverige for å komme dette til livs?

Alt i 2004 innførte den svenske regjering et skattefradrag for svenske husholdninger for vedlikehold og forbedringer av private boliger, ROT- fradraget (Renovering, Ombygging, Tilbygg). Denne ordningen ble også benyttet som tiltak for å sikre aktivitet under finanskrisen. Her kan bedrifter utføre vedlikehold og utbedringer av private boliger og eieren av boligen kan få skattefradrag for 50 % av utbedringskostnaden.

I 2007 innførte man en rett for privatpersoner til å få skattefradrag på 50 % av utgiftene til såkalte husholdningstjenester. Det dreier seg om betalt hjelp til vask, vinduspuss, støvsuging, barnepass og hagearbeid. Dette kalles RUT- avdraget (Rengjøring, Underhold, Tvätt)

En rapport fra den svenske foreningen Företagarna viser at ROT og RUT fradragene har blitt en kjempesuksess i Sverige. 18.000 heltidsstillinger er skapt bare det siste året. Og bruken av ordningene er fremdeles økende og frem til nå nesten 890.000 personer som har søkt om fradrag.

Hva blir så virkningene av dette:

• For norske forhold vil det i så fall si 9000 nye heltidsstillinger og hvis vi antar at en del av dette er deltidsstillinger vil langt flere enn 9000 bli løftet ut av arbeidsledighet.

• Mange nye bredrifter vil bli startet.

• For hver skattekrone som blir gitt i fradrag vil Staten få igjen det mangedobbelte i form av økt arbeidsgiveravgift, inntektskatt, merverdiavgift på arbeid og materialer og forhåpentligvis skatt fra bedriftene på overskudd og utbytte.

• Staten sparer arbeidsledighetstrygd, utgifter til arbeidsmarkedstiltak og sosiale tiltak mot arbeidsledighet.

Så til Kinderegg – effekten: 9000 nye stillinger - høyere skatteinntekter - mindre svart arbeid.

• Nye arbeidsplasser vil bli skapt, og ledigheten går ned. Kostnadene for samfunnet og den enkelte med å stå lenge utenfor arbeidslivet som langtidsledig kan vanskelig regnes i penger.

• Fradragsordningene er ikke minst et godt verktøy for å bekjempe svart arbeid. Seriøse bedrifter med fagkompetanse som følger norske lover og forskrifter og ikke minst stiller garanti for det de utfører vil selvfølgelig bli foretrukket. I tillegg vil alle arbeidstakere bli omfattet av det gode sosiale sikkerhetsnett og pensjonsordninger vi har i Norge. Det vil verken bli lønnsomt for den som utfører eller får utført svart arbeidet. Med andre ord markedet for svart arbeid vil forsvinne.

• Tillegg vil hver fradragskrone gir flere igjen til Staten gjennom økt skatte og avgiftsinnganger.

Så her er det bare at våre politikere snarest viser mot og innfører tilsvarende ordninger også i Norge til fordel for arbeidstakere, bedriftene og statskassen.