Grønnere fremtid for barnehagene

Nå er det mulig å bygge svanemerkete barnehager. Strenge krav til energi, inneklima og lysforhold vil gi en sunnere, lysere og grønnere hverdag for de minste.

Svanemerket:

• Svanemerket er det offisielle nordiske miljømerket

• 94 % av befolkningen kjenner til Svanemerket (Respons Analyse 2009)

• En vare eller tjeneste som er svanemerket har gjennomgått(?) en objektiv miljøvurdering

• Miljømerking er opprettet av myndighetene for å forvalte Svanemerket i Norge

• Nordisk miljømerkings krav er basert på en vurdering av hele produkts livsløp, og det stilles relevante krav som sikrer miljøtilpassete produkter

Trygge Barnehager

• Etablert i 1987

• Norges største barnehageetablerer

• Har etablert 370 barnehager

• 30 000 barnehageplasser

• Bygger både for kommuner og private

Trygge barnehager har fått den første lisensen på svanemerkete barnehager.

– Nå må kommunene kjenne sin besøkelsestid og kreve svanemerkete bygg til sine yngste innbyggere, sier Alvhild Hedstein i Miljømerking.

– De siste årene har myndighetene nesten utelukkende vært opptatt av å få nok barnehageplasser, og i mindre grad lagt vekt på byggenes kvalitets- og miljøprofil. Nå har Trygge Barnehager fått lisens til å bygge svanemerkete barnehager som både gir barna en bedre og sunnere hverdag, og driverne lavere strømregning, fortsetter Hedstein. Et av energikravene til en Svanemerket barnehage er nemlig at den minimum skal ha 25 prosent lavere energiforbruk enn myndighetskravene. Dette er både god økonomi og et godt klimatiltak.

– Vårt fokus har alltid vært barna og barnas beste, sier Eli Sævareid i Trygge Barnehager.

– Derfor har vi lenge satset på miljø i våre barnehagebygg, for eksempel ved å legge vekt på lyd, lys og luft som viktige kvaliteter. Et godt innemiljø bidrar både til trivsel og læring for barna. Nå gleder vi oss over at innsatsen vår blir kronet med lisens på svanemerket, som viser at vi bygger de mest miljøtilpassede og fremtidsrettede barnehagene som finnes.

Bare de mest miljøtilpassede materialene kan bli brukt i en svanemerket barnehage. Dette sikrer et friskere inneklima der det er mindre avgasser og skadelige kjemikalier. Dette gjør barnehagen til et bedre sted å være for både allergikere og friske. I en svanemerket barnehage er det gode lysforhold, og bygget bidrar også til et lydnivå det er lett å leve med for både små og store. Her går miljø, helse og trivsel hånd i hånd.

En svanemerket barnehage har gjennomgått en objektiv miljøvurdering som tar for seg hele livsløpet til barnehagen. Miljømerking har derfor gjennomgått alt fra når treet står på rot til hvordan materialene oppfører seg i brukstiden av bygget, og til slutt at materialene ikke gir store miljøproblemer som avfall. En svanemerkete barnehage er den mest miljøtilpassede bygningen vi kan få på markedet i dag.

– Klimakampen kjemper vi på mange måter for barna våre. Derfor er vi veldig glade for at det nå er mulig å bygge barnehager som både ivaretar barna og miljøet på en så god måte, sier Alvhild Hedstein i Miljømerking.

– Nå sender vi ballen over til kommunene. Her kan de vise at de vil gi barna – og seg selv – en grønnere fremtid.