Store mengder steinmasse ble dumpet ved rasområdet

De siste ukene har en entreprenør dumpet store mengder steinmasse ved skredområdet i Lyngen, uten at tillatelse skal ha vært i orden.

Steinmassen er brukt som utfylling før oppføringen av et kontor og et verksted, ifølge VG Nett. Minst 1.000 kubikkmeter masse er dumpet.

– I skredområdet i Lyngen har det i dagene og ukene før raset vært tilført masse uten at det er søkt om tillatelse for det, sier rådmann Leif Lintho i Lyngen kommune til NRK.

– Fikk muntlig tillatelse
To hus ble tatt av jordmassene da det gikk et stort skred i Lyngen i Troms fredag. Om lag 40 personer fra 16-17 husstander ble evakuert.

– Han hadde ikke fått en skriftlig tillatelse til å gjøre det, men en muntlig tillatelse utenfor byggemyndighetene i kommunen, sier rådmannen.

Kommunen har ikke bestemt seg for hvordan de vil følge opp saken. Norges geologiske undersøkelse utarbeider nå en rapport om saken. Rådmannen håper det vil gi svar på hvordan skredet ble utløst.

Det var ordfører Hans Karlsen som ga entreprenøren muntlig tillatelse.

– Jeg fikk en forespørsel i slutten i sommer fra entreprenøren om de kunne få kjøre noen masser ned til området. Da sa jeg at hvis det formelle er i orden, så var det greit for meg. Her er det mange ting som kan kritiseres. Men jeg vil foreløpig ikke utpeke en syndebukk, sier Karlsen til NRK.

– Var helt klar
Ordføreren mener imidlertid at han understreket at det ikke skulle settes i gang arbeid før søknaden var formelt behandlet.

– Jeg var helt klar på at han måtte ha det formelle i orden, men vi skal også ta hensyn til hva entreprenøren sier. Vi må gå gjennom saken for å finne ut om det eventuelt har blitt gitt feilinformasjon eller om det har vært en misforståelse, sier Karlsen til VG Nett.

Norges vassdrags- og energidirektorat sier det er for tidlig å si noe om hva som utløste skredet.