Viktigst at det ikke gikk liv

Han var ikke uforberedt på hva som ventet, men å se rasstedet i Lyngen gjorde et mektig inntrykk på olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Med seg hadde han et løfte om at folk skal føle seg trygge.

Fakta om jordskredet i Lyngen

* To hus ble tatt av jordmassene da det gikk et stort jordskred i Lyngen i Troms ved 15.20-tida fredag.

* Ingen omkom, men en mann måtte reddes ut av det ene huset.

* Beboerne i 16-17 husstander ble evakuert. Søndag fikk de fleste av de omkring 40 evakuerte flytte hjem.

* Store deler av området rundt raset er undersøkt og erklært trygt for tilbakeflytting. Fem bygninger anses imidlertid fremdeles ikke som trygge, og man mener at en av dem ikke lar seg berge. (Kilde: NTB)

– Det er en stor og alvorlig naturkatastrofe som har skjedd her. Sterkest inntrykk gjør det at det faktisk ikke gikk liv her. For her har det vært voldsomme krefter i sving, sier Riis-Johansen under en båttur der han fikk oversyn over rasstedet rett sør for Lyngseidet.

På vei til båten måtte statsråden skritte over sønderrevne vegger fra et skur som var dratt på land etter leirraset som fredag feide to bolighus på sjøen. Framme ved rasstedet ser statsråden fortsatt mønene fra bolighusene ligge over vannskorpa. Ekspertisen fra NVE anslår at mellom 200.000 og 300.000 kubikkmeter masse gikk på havet i leirskredet. Det tilsvarer 20.000-30.000 lastebillass.

Krav om overvåking
I Lyngen ble olje- og energiministeren møtt med et sterkt ønske om at staten må omgjøre avslaget på å investere mer penger til overvåkingsprogrammet for Nordnesfjellet. Pynten som truer med å rase ut i Lyngenfjorden kan skape en tsunami som ødelegger tre kommunesentra i Lyngen og Storfjorden.

– Vi fikk litt penger til drift, men ikke til å investere videre i overvåkingsprogrammet. I samtaler med folk etter raset, sier noen at de vil flytte. Jeg er sikker på at vi har regjering og bevilgende myndigheter med oss i ønsket om at vi skal føle oss trygge her. Da er det viktig å få på plass overvåkingen i Nordnesfjellet, sa Lyngen-ordfører Hans Karlsen henvendt til Riis-Johansen.

Senere mandag skulle ordførerkollegene i Kåfjord og Storfjord sammen med Karlsen ha et eget møte med Terje Riis Johansen om situasjonen i Nordnesfjellet.

Tar frykten på alvor
Til NTB sier olje- og energiministeren at han tar denne frykten på alvor.

– Når vi setter oss sammen må vi finne en løsning på dette. Folk i Lyngen skal med rette kunne føle seg trygge. Vi skal ha et omfattende overvåkingsprogram på fjell som dette. I ro og mak må vi finne fram til en løsning på den akutte situasjonen. Vi må kunne klare å håndtere dette, sier Riis-Johansen, som avviser å svare på om han har bevilgninger med seg til Lyngen.

Provisorisk vei
På Lyngseidet fikk statsråden også ved selvsyn se den provisoriske omkjøringen på fylkesvei 868 som er lagt over rasstedet der 40-50 hus ble evakuert fredag kveld. Mandag ettermiddag var veien klar for gjennomfart av personbiler etter at en skogsbilvei var rustet opp med nytt dekke.

Riis Johansen blir i Lyngen til tirsdag. Da skal han skal se rasområdet på nytt fra helikopter og også ta en sveip over Nordnesfjellet før han returnerer til Tromsø og senere Oslo.