- Alle kan ikke jobbe i det offentlige

- Vi kan ikke ansette alle i offentlig sektor, sier sjeføkonom Tor Steig i NHO. I fjor og i år har sysselsettingen gått kraftig ned i privat sektor, mens utviklingen er motsatt i det offentlige.

- Det er viktig å opprettholde en balanse mellom de arbeidsplasser som finansieres i markedskonkurranse og de arbeidsplasser som får sin finansiering over offentlige budsjetter. Sysselsettingsutviklingen i 2009 og i første halvår 2010 bryter sterkt med behovet for en balansert utvikling mellom offentlig og privat sektor, sier Tor Steig.

I 2009 falt sysselsettingen i privat sektor med 36 000 personer. Samtidig økte den offentlige sysselsetting med 24 000. Utviklingen fortsetter i år. I første halvår 2010 økte den offentlige sysselsetting med 18 000 i forhold til første halvår 2009. Nedgangen i privat sektor var 32 000 personer.

- Av hensyn til velferdsstatens fremtid er det viktig at det finnes et tilstrekkelig antall markedsbaserte konkurransedyktige arbeidsplasser lokalisert i Norge.

- Vi må ha rammer som bidrar til at vi får økt konkurransekraft og vekstevne i næringslivet slik at den kan bære den skattefinansierte del av økonomien. Dette setter krav til lønnsdannelse, økonomisk politisk innretning og evnen til produktiv organisering i alle deler av økonomien. Det er kritisk at bruken av oljepenger ikke bidrar til særnorsk renteøkning og sterkere krone.Det er verdt å merke seg at en tredjedel an NHOs medlemmer innen industrien svarer at kostnadsmessig konkurranseevne hindrer oppgang i investeringene neste år.

I tillegg til en vekstfremmende bruk av oljepengene slik intensjonen var da Handlingsregelen ble innført, ser Steig behov for reformer i offentlig sektor som bidrar til en mer produktiv bruk av ressursene.