Entreprenørseier i Høyesterett

Glemte du å ta med krav om innestående beløp i form av sikkerhetsstillelse for byggherren i sluttoppgjøret? Slapp av. Kravet er ikke bortfalt.

Dette har Høyesterett nylig avgjort i en enstemmig dom. Det betyr at Skanska får utbetalt sitt krav overfor byggherren i størrelsesorden 4,2 millioner kroner selv om beløpet ikke ble tatt med i sluttfakturaen for en totalentreprisekontrakt. Pengesummen gjelder innestående beløp på 7,5 prosent av kontraktsummen som er en sikkerhetsstillelse for byggherren.

Det var Skanska Norge som tok saken helt til topps i rettssystemet etter først å ha vunnet frem i tingretten for så å tape i lagmannsretten. Saken ble ansett som så viktig og prinsipiell at Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) gikk inn i saken for Høyesterett som såkalt partshjelper.

– Det er viktig for bransjen at Høyesterett ga entreprenøren medhold. Motsatt resultat som i lagmannrett ville medført en ”felle” for entreprenøren knyttet til betydelige beløp. Dommen er også interessant av mer generelle grunner da den føyer seg inn i rekken av dommer hvor domstolene er skeptiske til å anse et ellers åpenbart berettiget krav som bortfalt på grunn av manglende varsling og liknende, kommenterer advokat Nils-Henrik Pettersson hos Advokatfirmaet Schjødt som sammen med advokat og kollega Svein-Dag Karlstad representerte Skanska og EBA.

Det var i 2005 det ble inngått totalentreprisekontrakt (NS 3431) hvor Skanska Norge skulle levere et idrettssenter til Florø Idrettssenter AS. Det følger av standarden pkt. 30.3 at totalentreprenøren med sine avdragsfakturaer kun skal fakturere 92,5 prosent av de avtalte avdragene. De resterende 7,5 prosent utgjør innestående som skal tjene til sikkerhet for byggherren dersom totalentreprenøren ikke skulle oppfylle sine leveringsforpliktelser under kontrakten.

Du kan lese mer om Høyesteretts begrunnelse for sin avgjørelse i Byggeindustrien nr. 12 som kommer ut 23. september.