Passivhuskravet må være gjennomførbart

Norske myndigheter har store energiambisjoner for byggsektoren. Fra 2020 skal passivhus være nybyggkravet, og en arbeidsgruppe nedsatt av Kommunal- og regionaldepartementet skal om få dager legge fram anbefalinger om dette. Det diskuteres om kravet skal innføres tidligere enn i 2020. Både 2017, 2015 og 2013 har blitt foreslått.

Per Jæger

Adm. direktør Boligprodusentenes Forening

Passivhusene er superisolerte bygninger hvor alt er gjort for å redusere varmetapet. Vi snakker om 40 cm isolasjon i veggene, beste tre-lags vinduer, varmegjenvinning av ventilasjonsluft og ”potte tett” vindtetting for å minimere varmetapet på grunn av luftlekkasjer.

Boligprodusentenes Forening har adoptert myndighetenes mål om passivhus i 2020 - men ikke før! Passivhus forutsetter nye tekniske løsninger og nye byggemetoder, og mange forutsetninger må på plass for å sikre at passivhus får den forventede kvaliteten. Det er gjennomført noen få passivhusprosjekter i Norge, men driftserfaringene er begrensete og vi vet lite om hvordan passivhus fungerer over tid i norsk klima. Uten et godt erfaringsgrunnlag kan vi ikke tilrå innføring av passivhus som ny boligstandard. Dette vil i så fall være eksperimentering med en hel generasjon av nye boliger.

Boligprodusentenes handlingsplan for passivhus
Passivhus krever presisjon i styringen av byggeprosessen, der det før var rom for noen feil. For å redusere risikoen for feil, må vi utvikle robuste standardløsninger og forenkle byggeprosessen.

Boligprodusentenes Forening har utarbeidet en handlingsplan som beskriver tre forutsetninger for at passivhus skal kunne innføres som forskriftsnivå for nye boliger.

1. Krav til foretakssystemene. Det må innføres en revisjonsordning hvor eksterne revisorer vurderer om byggforetakene har velfungerende styringssystemer og kvalitetssikringsrutiner, og tilstrekkelig kompetanse. Godkjent revisjonserklæring må være et krav for tildeling av offentligrettslig ansvar i byggesaker. Dette vil bidra til å luke ut ”useriøse” aktører.

2. Utvikling av robuste og erfaringsbaserte passivhusløsninger og formidling av disse gjennom SINTEF Byggforskserien.

3. Utvikling av brukervennlige og effektive prosjekterings¬verktøy basert på digital modellering (buildingSMART-teknologi - åpen BIM) som gjør det mulig å kontrollere at bygningskonstruksjon og tekniske anlegg passer sammen, og at flerfaglig prosjekteringsgrunnlag er uten feil.

Passivhusframtiden vil radikalt endre måten vi bestiller, planlegger, prosjekterer, oppfører, drifter og forvalter bygninger. Passivhuskravet gjør at alle aktørene i næringen må omstille seg. Marginene knyttet til prosjektering og utførelse blir mindre, og konsekvensene av feil større. Gamle ”sannheter” gjelder ikke lenger og vi må velge bort mange av løsningene og utførelsesmetodene som vi bruker i dag. Vi må ikke undervurdere den enorme utfordringen det vil være å gjennomføre en slik endring i en så stor og fragmentert næring som byggenæringen.

Hva gjør vi med eksisterende bygg?
Boligprodusentenes handlingsplan adresserer nybygging av passivhusboliger. Men planen vil også være relevante for hva vi må gjøre med eksisterende boliger og yrkesbygg. Spesielt krevende vil det være å oppgradere de mange eneboligene og småhusene til tilnærmet passivhusnivå. Omfattende bygningstekniske inngrep vil i mange tilfeller innebære at beboerne må flytte ut, alternativt at de må akseptere å bo på en byggeplass i lengre tid.

Myndighetenes passivhusambisjon indikerer at de er villige til å gjøre mye for å påvirke energibruken i byggsektoren. Gjennom Enova og Husbanken er det etablert økonomiske støtteordningen for passivhusbygging og passivhusrehabilitering. Med tanke på alle midlene som må stilles til rådighet, blir det ekstra viktig at passivhusnivået innføres på en skikkelig måte.

Forskriftskrav må være gjennomførbare
Nye forskriftskrav må være er gjennomførbare. Per i dag har vi for dårlig kunnskap om passivhus til å kunne innføre dette som minstekrav i forskriften. Det vil ta mange år å utvikle tilstrekkelig kunnskap, og vi hevder at 2020 er tidligste tidspunkt for et forskriftskrav. En forsert innføring av passivhuskravet, før vi er trygge på løsningene, vil være respektløst overfor for alle dem som skal investere egne penger i ny bolig.