Tallet på konkurser faller fremdeles

Det ble åpnet 1 240 konkurser i 2. kvartal i år. Dette er en nedgang på 10 prosent sammenliknet med den samme perioden i fjor. Flest konkurser er det innenfor varehandel samt bygge- og anleggsvirksomhet.

Den største prosentvise nedgangen finner vi i fylkene Sør-Trøndelag, Rogaland og Hedmark der tallet på konkurser gikk tilbake med respektive 50, 38 og 32 prosent. Sør-Trøndelag og Rogaland er også fylkene med den største nedgangen i absolutte tal med 36 og 38 færre konkurser, melder SSB.

I noen fylker gikk tallet på konkurser opp. Størst økning finner vi i Troms og Nord-Trøndelag med 21 og 19 prosent flere konkurser. I Oslo, der det var 16 flere konkurser enn i 2. kvartal 2009, steg det absolutte tallet mest.

Flest innenfor varehandel, samt bygge- og anleggsvirksomhet
Sju av ti konkurser - i alt 845 - var føretakskonkurser som omfatter alle foretak unntatt enkeltmannsforetak. Konkurstallet innenfor denne gruppen gikk ned med 17 prosent. 27 prosent av foretakskonkursene ble registrerte innenfor næringen varehandel og reparasjon av motorvogner. Tallet på konkurser gikk her ned med 26 prosent sammenlignet med 2. kvartal i fjor.

395 av konkursene gjaldt enkeltmannsforetak og personlige konkurser. Her ble det registrert 9 prosent flere konkurser enn i den samme perioden i fjor. En av tre som gikk konkurs, drev innenfor bygge- og anleggsvirksomhet, og i denne næringen økte tallet på konkurser med 4,4 prosent.

Hittil i år har det blitt åpnet drygt 2 450 konkurser, 13 prosent færre enn i den samme perioden i fjor.

Få kvinner går konkurs
9,4 prosent av innehaverne i enkeltmannsforetakene som gikk konkurs i 2009, var kvinner. Dette til tross for at 26 prosent av alle enkeltmannsforetakene er drevet av kvinner.