Tøft boligmarked

- Boligmarkedet er tøffere enn på lenge, sier boligpolitisk rådgiver i KS, Christian Hellevang. Hellevang sier at leiemarkedet koker i forbindelse med studiestart og at det er lenge siden vi har sett et mer krevende leiemarked enn akkurat nå.

Disse kan få bostøtte

Som hovedregel kan alle over 18 år søke bostøtte. Det er likevel visse unntak for studenter og vernepliktige. Det stilles også krav om at boligen er en helårsbolig og at den utgjør selvstendig enhet.

• Alle som er over 18 år kan søke bostøtte, med unntak av studenter uten barn med rett til lån fra Statens lånekasse og personer i førstegangstjeneste/siviltjeneste. Disse gruppene har egne ordninger som skal dekke utgifter til bolig.

• Personer under 18 år som har egne barn kan søke.

• Studenter uten barn kan søke dersom studiet er ledd i et offentlig program for arbeidskvalifisering, for eksempel yrkesrettet attføring.

• Foreldre som bor sammen med barn som studerer, mister ikke retten til bostøtte.

• Det kan ikke søkes om bostøtte dersom man bor i institusjon (sykehjem, aldershjem o.l.).

- Jeg er blant annet bekymret fordi kunnskapen om rettigheter og plikter på utleiemarkedet varierer stort både hos leieboere og utleiere, noe som ofte fører til konflikter. Det lønner seg derfor å sette seg inn i husleieloven før man underskriver en husleiekontrakt, sier Hellevang på KS sine nettsider.

Norske kommuner driver aktivt boligsosialt arbeid. Kommunene forvalter Husbankens startlånsordning, Husbankens bostøtteordning og i tillegg til dette disponerer kommunene kommunale utleieboliger.

Startlån er et førstehjemslån/etableringslån for dem som skal etablere seg i bolig for første gang eller for dem som av ulike grunner må etablere seg på nytt. Husbankens startlånsordning forvaltes av kommunene og man må ta kontakt med kommunens servicekontor for å søke om dette lånet.

- Startlån er en spesielt god ordning for dem som ikke får lån i vanlige banker, opplyser Hellevang.

I alt hadde Husbanken lånt ut noe over 4,4 milliarder kroner til kommunene i startlånmidler ved utgangen av mai, mot 4,0 milliarder kroner for tilsvarende periode i 2009.