Klimaeffektiv byutvikling

Bystyret har vedtatt at Oslo kommune skal delta i FutureBuilt, et samarbeid mellom Oslo og Drammen om mer klimavennlig utbygging i regionen.

Innen 2020 skal de to byene få fram rundt 30 forbildebygg og byområder. Målet er å halvere klimagassutslippene.

- Byrådet går i bresjen for å få fart på utbygging av lavenergi- og passivhus. Vi

foreslår derfor å redusere byggesaksgebyrene med 15 % for prosjekter som tilfredsstiller Norsk Standard 3700 (kriterier for passivhus) og kravene i FutureBuilt, sier byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen (H).

Oslo kommune har satt et ambisiøst mål om 50 % reduksjon av klimagassutslipp i forhold til 1990-nivået innen 2030.

– Dette er et sterkt signal til byggebransjen om at byrådet ønsker at det skal bygges klimavennlige bygg med lavt energiforbruk i Oslo, sier Fredriksen.

Private utbyggere, kommunale etater og foretak er positive til i å delta i prosjektet. FutureBuilt åpner for et godt og viktig samarbeid mellom myndigheter og utbyggere om miljøet i byen. I den forbindelse har byrådet har utfordret egne eiendomsforetak, Omsorgsbygg og Undervisningsbygg, til å nominere bygg som skal bygges etter kravene til FutureBuilt og bidra til å bygge kompetanse parallelt.

- I dag reiser vi til Danmark, Sverige, Østerrike og Tyskland for å finne forbilder på klimavennlig byutvikling og arkitektur. Snart vil Oslo og Drammen være byene som inspirerer framtidens arkitekter og byplanleggere. Visjonen er å utvikle klimanøytral arkitektur med høy kvalitet. Forbildeprosjektene skal omfatte enkeltprosjekter og områder, både nybygg og rehabilitering. Målet de nærmeste årene er en halvering av klimagassutslipp, mens etter hvert er det nullutslipp som tilstrebes, sier byråd Fredriksen.

– Når FutureBuilt avsluttes i 2020 skal vi ha noen virkelig gode eksempler på klimavennlige byområder - byer i miniatyr. De skal vise hvordan bygninger og deres omgivelser, ulike funksjoner og infrastruktur spiller sammen på en god måte og som gjør at det enkelt for innbyggere og de som jobber i området å leve miljøvennlig, avslutter byråd Fredriksen.

Resultatet skal være en rekke ulike bygninger, fra prestisjebygg til hverdagsarkitektur. Prosjektet skal vise at god arkitektur er synonymt med klimaeffektive og miljøvennlige bygninger og byområder. I forbindelse med FutureBuilt har Oslo kommune bevilget 2 millioner kr årlig til prosjektet.