Tøff lærling-konkurranse i Nord

Tøff konkurranse med kåring av beste lærling i tømrer- og betongfaget inngår i et opplegg for å gjøre noe med underdekningen av fagarbeidere i Nord-Norge.

Det er Nordnorske Entreprenørers Service - Organisasjon (Neso) som på denne måten vil skaffe oppmerksomhet på nødvendigheten av rekruttering av lærlinger til byggebransjen.

– Vi jobber bredt og målrettet med rekruttering til byggebransjen. Derfor arrangerer vi mesterskap i beste nordnorske lærling i tømrer- og betongfagene, opplyser kompetanseleder Jack Johnsen i Neso.

Finalen i kåringen av de to beste nordnorske lærlingene i byggfagene tømrer og betong skjer neste helg i Tromsø under Nord- Norsk bygg- og anleggsmesse.

– Dette blir en kjempefin arena for kåringen av beste lærling, fremholder Johnsen.

I forkant har bedriftene nominert deltakerne som konkurrerer om tittelen beste lærling og det er satt opp en premie på 5000 kroner til vinnerne samt videre avansement til NM for de to nordnorske mestrene i de to byggfagene.

Styret i Neso har kåret fire fylkesvinnere som samles til dyst i Tromsø 18.-20. juni på messa. Disse fire har gått videre på bakgrunn av en teoretisk prøve.

Fylkesvinnere fra Troms i tømrerfaget er lærling Torfinn Motrøen fra Bardu. Han er 20 år og jobber i Storegga Entreprenør.

Stian Ophaug fra Bjørn Bygg er fylkesvinner fra Troms i betongfaget. Han fyller 20 år neste helg og sier at han ikke kan tenke seg bedre bursdagsgave enn å stikke av med seieren.

Fylkesvinnere fra Nordland er Simon Aronsen, 17 år, fra Sortland Entreprenør. Han konkurrerer i betongfaget, mens Thomas Johansen fra Stokmarknes, Hadsel Bygg og Vedlikehold, skal forsvare tømrerfaget fra Nordland.

– For Neso er dette en av flere måter å bidra til å øke motivasjonen blant ungdom for å ta fatt på en fagarbeiderutdanning, kommenterer Jack Johnsen.

Han opplyser at Neso besøker grunnskoler og utdanningsmesser over hele landsdelen for å markedsføre byggfagene. Entreprenørorganisasjonen har også etablert et alternativt utdanningsløp for byggfag i samarbeid med Nordland fylkeskommune i form av en egen lærlingskole i Svolvær.

Under finalen i Tromsø lørdag 19. juni skal de fire finalistene løse en teoretisk prøve med praktisk rettede oppgaver. Prøven tar 15 minutter, som blir rettet og karakterfestet før NNM tittelen kan tildeles Nord-Norges beste lærling.