Straffer passivhusbyggere

Den nye energimerkeordningen kan føre til at passivhus ikke får beste karakter - energimerke A. – Totalt feil politisk signal, sier Boligprodusentene.

Både Boligprodusentene og Norsk Bioenergiforening protesterte rett før jul kraftig mot myndighetenes forslag til energimerkeordning som førte til en utsettelse av iverksettelsen til 1. juli i år. Nå sender NVE, som har stått for utformingen av energimerkeordningen, ut et nytt forslag til forskriftsendring ut på en tre ukers høring. Her har man valgt å se bort fra bransjesynspunktene som påpekte en rekke uheldige utslag for energimerkeordningen.

Myndighetene har heller brukt utsettelsestiden til å gjøre endringer på det synlige merket som betyr at det både skal vise energieffektiviteten i til boligen og måten boligen varmes opp på.

NVE fortsetter med å basere energimerkeordningen på såkalt totalt levert energibehov hvor det tas hensyn til virkningsgraden i varmeanlegget og systemtap som ikke gjenvinnes som betyr energitap underveis.

Resultatet er at energimerkeordningen straffer bruk av biovarme og fjernvarme, mens luft/luft-varmepumpe fremstår som vinneren. Særlig alvorlig er det at passivhus på grunn av beregningsmåten kan risikere å få energimerke B som det også er mulig å oppnå med dagens TEK kombinert med riktig varmeanlegg og energibærer.

– Dette gir et totalt feil politisk signal. Det virker som om det ene regjeringsmedlemmet ikke riktig vet hva det andre gjør slik at man kommer ut med forslag som peker i ulik retning, sier adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

– Kommunalministeren har gitt et klart politisk signal om at det skal stimuleres til bygging av passivhus, og at passivhusnivået skal bli teknisk standard innen 2020. Hun har nylig satt ned en komité som skal tilrettlegge for dette, og som skal gi sin innstilling 1. juli i år. Da passer det seg dårlig at kollega olje- og energiministeren via NVE fremmer forslag som fører til at de mest energieffektive passivhusene som attpåtil er mer kostbare for folk å bygge, kan risikere ikke å oppnå toppkarakter i energimerkeordningen, fremholder Jæger.

Han er heller ikke særlig imponert over at energimerkeordningen både skal si noe om byggets energikarakter og oppvarmingskarakter.

– Dette er bare kosmetikk som også bare vil bidra til ytterligere forvirring hos folk. Skal man legge vekt på bokstavkarakteren eller farven? avslutter han.