Venter økt forbruk og lave renter

Forbruket i Norge vil ta seg opp i år etter at mye av inntektsveksten i fjor gikk til sparing. Boligprisene vil stige gjennom 2010, mener økonomene i Nordea Markets.

 

I årets andre «Økonomisk oversikt» fra Nordea blir anslagene både for vekst og for renteutvikling i år noe nedjustert i forhold til i januar.

Det ventes to renteøkninger i 2010, den ene i vår og den andre sent på høsten. Neste år ventes tre renteøkninger – samt en over nyttår i 2012. Da vil styringsrenten til Norges Bank komme opp i 3,25 prosent.

Holder renten nede

Det går fram av rapporten at det er den internasjonale utviklingen som holder også den norske renten nede.

– Renteutviklingen internasjonalt vil være lav, og renten vil gå langsomt opp, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Han regner ikke med renteøkning i de store landene før tidligst i første kvartal 2010.

– Skulle det gå enda lengre tid internasjonalt, vil renteoppgangen i Norge bli enda lavere. Det samme skjer hvis kronekursen går veldig sterkt, sier Juel. Han viser også til at veksten i våre viktigste markedsland ser ut til å bli noe svakere enn antatt for noen måneder siden. Også dette vil bidra til å holde renten nede i Norge.

Ujevn vekst

Veksten internasjonalt anslås til 4 prosent i år, men den er meget ujevnt fordelt.

– Forskyvningen av det økonomiske tyngdepunktet fra de vestlige industriland til fremvoksende økonomier fortsetter i et høyt tempo, fastslår rapporten. Det pekes på at den sterke veksten i land som Kina, India og Brasil står i kontrast til lav og nedjustert vekst i Europa.

Analysen bygger på at krisen i Hellas ikke utvikler seg til en ny internasjonal finanskrise. Men finansproblemene i Hellas kan bli tuen som kan velte et stort lass, heter det.

Norge på topp

I Norge ventes en vekst på 2 - 2,5 prosent. Norge ligger i den ene enden av skalaen i Europa og Hellas i den motsatte, skriver økonomene og viser til at Norge har bunnsolide offentlige finanser, er lite rammet av finanskrisen og en arbeidsledighet omtrent på normalnivå.

Arbeidsledigheten i Norge vil gå litt opp, men er i ferd med å stabilisere seg. Anslaget er at den vil gå opp til 3,6 prosent av arbeidsstyrken.

Lav rente og et tryggere arbeidsmarked i Norge tilsier at forbruket vil øke, men så langt er økningen mindre enn tidligere anslått. Oppgangen i oljeprisen fører til at investeringene i oljesektoren ser ut til å holde seg på samme høye nivå som i 2009. Det samme ventes for 2011.

– Vi venter at boligprisene vil fortsette opp gjennom 2010, men i et langsommere tempo enn i fjor. Boliginvesteringene ventes også å vokse, heter det i Økonomisk oversikt.