Krav om 11200 kroner til alle

Kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS ble møtt med et krav om et generelt tillegg på 11.200 kroner da arbeidstakerorganisasjonene torsdag la fram sine økonomiske krav i lønnsoppgjøret i kommunesektoren.

LO-Kommune og YS-Kommune har tallfestet det generelle lønnstillegget som alle skal ha til 11.200 kroner. Unio krever et generelt prosentvis tillegg på 2,5 prosent.

De tre store hovedsammenslutningene i kommunesektoren leverte ikke inn noe felles kravdokument slik tilfellet var i de statlige forhandlingene. Det er likevel enighet om at likelønn og minstelønn er viktig.

KS vil legge fram sitt tilbud på et forhandlingsmøte fredag formiddag.

320.000 kroner

LO kommune krever at ingen med full ansiennitet skal tjene mindre enn 320.000 kroner. LO vil også ha en kraftig økning i ulempetilleggene ved at lørdags- og søndagstillegg fordobles og kvelds- og nattillegg økes med ca. 20 prosent.

– Vi har vært opptatt av å utforme kravene slik at de samlet bidrar til å øke kvinnelønnen, sier forhandlingsleder i LO-Kommune Jan Davidsen.

Han forhandler på vegne av over 200.000 arbeidstakere og vel 80 prosent av disse er kvinner.

Likelønnsløft

Unio, som har 122.269 medlemmer i kommunal sektor, krever først og fremst et likelønnsløft og bedre lønnsutvikling for lærere.

– Vi har en tydelig likelønnsprofil i våre krav. Det er KS som sitter med ansvaret for å følge opp dette. For å nå målet om likelønn, forutsettes det også at regjeringen bidrar med ekstra midler, sier forhandlingsleder i Unio, Mimi Bjerkestrand.

Hun understreker at lønnsutviklingen for Unios medlemsgrupper i kommunesektoren har vært dårligere enn for andre kommunalt ansatte. Unio vil derfor ha kompensasjon for dokumentert mindrelønnsutvikling: 1 prosent til arbeidstakere i stillinger med krav om høyskoleutdanning og 1,5 prosent til arbeidstakere i skolen. I tillegg kommer krav om et ytterligere tillegg til ledere og fagledere og heving av minstelønnssatser med hovedvekt til kvinnedominerte grupper.

Økt begynnerlønn

Kravene til YS-kommune har, ifølge forhandlingsleder Gunn Olander, en gjennomgående likelønnseffekt med krav om at både formal- og realkompetanse skal gi uttelling.

Organisasjonen krever blant annet at begynnerlønnssatsene skal økes med 20.000 kroner og innføring av et nytt minstelønnsnivå for fagarbeiderstillinger.

Forhandlingene skal være avsluttet ved midnatt natt til 1. mai. Dersom partene ikke blir enige, går oppgjøret til mekling.