Tilleggsfordeler med varmepumpe

Mange som velger varmepumpe opplever tilleggsfordeler de ikke hadde forventet. På Åssiden Videregående Skole i Buskerud tok driftsleder Oddvar Skogheim vaktmester høyde for å utnytte potensialet fullt ut i en 13 kW Stinger Plus luft/vann varmepumpe.

Som kjent skal utedelen til en varmepumpe monteres ute. Derav navnet. Men har man som Oddvar Skogheim vært vaktmester og driftsleder siden tidlig på 80-tallet, vil man ikke alltid akseptere de vedtatte sannheter.

Preget av fukt

I et anfall av kreativitet så han for seg muligheten til å utnytte de kraftige viftene i utedelen til å bedre luftsirkulasjonen i skolebyggets enorme og svært fuktige kjeller. Kombinasjonen delvis jordgulv og oversvømmelser år om annet hadde satt sitt preg på både teknisk utstyr og arbeidsmiljøet.

- Tanken var at bedre luftsirkulasjon ville bidra til å tørke opp noe, og i tillegg så jeg for meg at varmepumpens utedel ville besørge så mye kjøling i kjelleren at dette ville bringe temperaturen ned til et mer behagelig nivå, forteller Skogheim.

Teori og praksis

I kjelleren er mye teknisk utstyr for blant annet varmtvannsproduksjon samlet, temperaturen sommerstid ble fryktelig ubehagelig samtidig som luftfuktigheten var så høy at både folk og utstyr led under dette.

- Da jeg fikk henvendelsen fra Skogheim satte det i gang en interessant prosess. Normalt ville det vært helt uforsvarlig å plassere en utedel innendørs, men i akkurat dette miljøet, med flere tusen kvadratmeter kjeller, kjølebehov og for høy luftfuktighet, viste deg seg etter noen beregninger at det kunne la seg gjøre. Vi valgte sammen med NVS Drammen en plassering som sørger for best mulig luftgjennomstrømming, og var selvfølgelig spent på om teorien ville stemme i praksis. Dette forteller kompetansesenteret Klima & Varmeteknikk sin salgsingeniør Runar Næss, som lenge har samarbeidet tett med Skogheim. Skolen har han også solid kjennskap til, siden han selv var elev her for noen år tilbake.

Helt fint…

Spent var også Pål Berg fra NVS. Han har vært med på mye. Men aldri å montere en utedel inne.

- Dette gikk bare fint, forteller han, og Skogheim legger til at bakgrunnen for den kreative ideen kan stamme helt tilbake til en rørlegger av den riktig gamle sorten som arbeidet på skolen ”før i tida”. Han brukte å si at ”…for Gud og en rørlegger er alt mulig”.

- Selv om ikke noe har vært prøvd før betyr det ikke at det er umulig. Her på skolen bruker vi eget anlegg til å lære opp folk, her er det vanlige skoleklasser på videregående trinn, samt voksenopplæring av vaktmestere og alle får en gjennomgang av både moderne varmepumpeteknologi og at det kan lønne seg å tenke utradisjonelt, forteller Skogheim.

God kontroll

Primæroppgaven til Stinger`n er produksjon av varmt forbruksvann. Det hentes vann med en temperatur på 2-6 grader celsius, som Stinger`n så løfter til 44 grader. Vannet går så rett inn på Oso-beredere der temperaturen reguleres videre til legionellasikker temperatur før det er klart til forbruk. Selve prosessen overvåkes og kan delvis styres for driftsleders kontor. Kapasiteten for varmtvann er slik at 15 gymklasser kan dusje daglig. Fire bygg forsynes fra samme stasjon, og det har aldri vært antydning til at det skulle gå tomt for varmt vann.

Et høydepunkt

- Jeg har vært med gjennom mange år og sett en spennende teknologisk utvikling. De nye luft/vann-varmepumpene med de positive ”bieffektene” vi har fått her er rett og slett fantastiske. Jeg har arbeidet her i 21 år, og det er under ett år til jeg skal pensjoneres. Tenk at jeg fikk oppleve at kjelleren på 2.000 kvadratmeter, som alle gruet seg til å gå ned i, nå er blitt en veltemperert og fuktfri hyggelig arbeidsplass, sier den kreative driftslederen ved Åssiden videregående skole.