Streiken drukner i aske

Streiken i byggfagene blir snart ikke nevnt med et ord i andre media enn på bygg.no. Årsaken er selvsagt vulkankatastrofen på Island som nå stanser flytrafikken verden over. I motsetning til vulkanen som må stanse av seg selv, så kan menneskene være med å stanse streiken i byggfagene. Denne streiken kan bety katastrofe både for mennesker og bedrifter om den blir langvarig. Makter vi ikke å stanse streiken, kan mange bedrifter dø de neste ukene.

 

I en hver konflikt er det to parter. Vi er nå opptatt av at man både i Fellesforbundet og i BNL snur hver stein for å se hvordan man skal komme seg ut av det uføret man har brakt byggenæringen opp i.

Nå er det viktig at dem som rammes mest, blir hørt. I denne streiken er det spesielt de seriøse entreprenørene som rammes, i tillegg til at byggevareindustrien etter hvert også vil merke streiken. Konsekvensene kan bli dramatiske for disse gruppene.

Det nytter ikke å sitte med hendene i fanget og tro at dette går over av seg selv. Nå trengs handlekraft og styrke på begge sider av bordet – og så får dem som er løsningsorientert, ta styringen.

Det aller viktigste nå er at streiken stanses. Så må vi i neste omgang ta en evaluering av hvordan denne næringen er organisert og hvordan tariffavtalene er bygget opp. Nå har vi et system hvor alle ”verdens” grupper skal gjøres til lags – og det er en enorm utfordring. Vi har mange ”sære” grupperingen også i byggenæringen, men vi kan ikke la særgrupperinger bestemme over det store flertall verken når det gjelder arbeidstakere eller bedrifter. Her må både Fellesforbundet og BNL gjøre en grenseoppgang. Dagens system har spilt fallitt.

Vi må også se på Riksmeglingsmannens rolle. I denne saken synes vi at det har vært en tafatthet som har vært helt utrolig.

Det hersker nå en slags unntakstilstand i byggenæringen. Det betyr at man må foreta noen ekstraordinære grep. Skjer det ingen avklaring nå i helgen – og fortsetter streiken også utover i neste uke må det handles.

I denne saken har vi følelse av at det er snakk mer om tillit mellom partene enn penger. Dersom det er tillitsbrudd som er årsaken til problemene, bør man enkelt kunne rette opp i det. Og så må den som skal ha makta, ta den.

Vi tror at det er god tillit mellom de ulike administrasjonene, men vi er slett ikke sikker på at det er samme gjensidig respekt og tillit mellom enkelte tillitsmenn på de to sidene av bordet. For å finne en  løsning kan man kanskje gjøre noen grep her.

 

Siste:

Det er innkalt til pressekonferanse lørdag kl. 14. Vi kommer tilbake straks vi vet mer.