Ildfast glass gir gjenvinningsproblemer

Det er kun glass og metallemballasje fra mat- og drikke som skal inn i gjenvinningssystemet for glass og metall. En liten bit ildfast glass kan ødelegge ett tonn glassemballasje som er sendt til gjenvinning.

Norsk Glassgjenvinning ønsker å minne alle på at det kun er glass- og metallemballasje fra mat og drikkevare, som skal kastes i gjenvinningssystemet. Alt glass som samles inn gjennom returpunkter i hele landet sendes til Onsøy i Fredrikstad. Returglasset males opp og mye går så til produksjon av nytt emballasjeglass. Det er her problemet oppstår.

Store konsekvenser
Lasse Sunde, administrerende direktør i Norsk Glassgjenvinning, forklarer at hovedproblemet er at det kastes ildfaste former og peiser i returpunktene.

– Disse produktene er ofte laget av ildfast glass som har en langt høyere smeltetemperatur enn vanlig glass. Ettersom det ildfaste glasset ikke blir flytende, ødelegger det dyrt utstyr hos glassprodusentene. I tillegg kan det komme biter av ildfast glass inn i nye produkter som for eksempel flasker. Det oppstår da spenninger i glasset som i verste fall kan føre til at flaskene eksploderer i produksjon, eller når de står i butikkhyllene, forklarer Sunde.

Store konsekvenser
– 30 gram ildfast glass per tonn råmateriale er nok til å ødelegge hele resirkuleringsprosessen. Det er en alvorlig utfordring, og det er svært viktig at det kun er vanlig emballasjeglass og metall som kastes i returpunktene, sier Sunde.