Tøffe frister i ny PBL

Aktører i byggenæringen får svært kort tid på å forberede seg på nye regler for byggesak og krav i tekniske forskrifter som skal gjelde fra 1. juli i år.

Plandelen av den nye Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan og bygningsloven) med dispensasjoner samt generelle krav til byggesak trådte i kraft 1. juli i fjor. Nå kommer byggesaksdelen med forskrift om byggesak (byggesaksforskriften) samt byggeteknisk forskrift med tekniske krav til byggverket.

Den største endringen knytter seg til byggesaksforskriften med nye regler for byggesøknader som altså skal gjelde fra 1. juli i år. Unntaket er for alt som står om tredjepartskontroll som først skal gjelde fra 1. juli neste år. Men det hører med til historien at kommunene fortsatt skal ha adgang til å beslutte tredepartskontroll slik de har i dag.

Også byggeteknisk forskrift trer formelt i kraft fra 1. juli i år. Her er det snakk om utvidede dokumentasjonskrav til forvaltning, drift og vedlikehold som betyr å legge frem grunnlag for FDV til eier av bygget. I tillegg kommer avfallplan hvor hjemmel er flyttet fra forurensningsloven til plan- og bygningsloven. Endringen går ut på at den ikke lenger skal sendes til kommunen for godkjenning. Ny praksis er at det kun skal utarbeides en sluttrapport på hvordan bedriften har håndtert avfallet.

For resten av byggeteknisk forskrift er det en overgangsperiode frem til 1. juli neste år. Dette vil gjelde for alle regler av teknisk karakter som krav til heis, universell utforming med mer.

– Mitt råd til aktørene i byggenæringen er at de må lese loven og de to forskriftene i sammenheng. Tidligere stod det mye mer lovtekst i forskriftene. Nå er det nødvendige at brukere også leser loven, anbefaler adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

Han er svært kritisk til at byggesøknader etter nytt system skal være operative allerede 1. juli i år.

– Vi i bransjeorganisasjonene skal alltids klare å lære oss dette på den tid vi har fått til rådighet. Men for bedriftene som skal gjøre jobben som også innbefatter å endre sine styringssystemer, blir det svært kort tid. En slik tøff fremdrift fungerer som et hån mot seriøsiteten som næringen er opptatt av, sier Jæger og fortsetter:

– Myndighetene har brukt tre måneder ekstra på å utvikle forskriftene. De skulle være klare ved nyttårsskiftet. Når de nå presenteres i april, har myndighetene spist av brukerens tid til å tilpasse seg. Vi synes det er trist at det opereres med så ekstremt korte tidsfrister. Hadde vi fått en overgangsordning frem til nyttår, kunne vi gjort en bedre jobb, fremholder han.

Boligprodusentene vil gjøre sitt for at brukerne skal få kunnskap om de nye reglene. Først i mai starter en møteserie landet rundt hvor medlemsbedrifter og andre oppmuntres til også å ta med seg kommunale saksbehandlere. Videre jobbes det med en ny veileder som vil bli tilgjengelig så fort organisasjonen evner å få den ferdig.

Videre vil også Statens bygningsteknisk etat (BE) stå for informasjonsspredning. Blant annet skal etaten kjøre i gang opplæring av såkalte instruktører som så skal stå for veiledning av brukere ute i bedriftene og i kommunene.

Loven og forskriftene kan lastes ned fra Lovdata fra og med fredag 9. april.

Du kan lese mer om det nye byggesøknadssystemet i Byggeindustrien nr. 6 som kommer ut 22. april.