Befolkningsvekst og leilighetsstørrelser

Oslo kommune har laget et forslag til ny kommunedelplan, ”Fremtid med fortid”. Jeg mener at forslaget ikke tar inn over seg konsekvensene av prognosene for befolkningsveksten i Oslo de nærmeste 20-30 årene.

Martin Mæland

Konsernsjef OBOS-gruppen

Andre gjestekommentatorer

Ole Wiig, NSW

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Jon-Erik Lunøe, Selvaagbygg

Johan Arnt Vatnan

Morten Christensen, Teknobygg

Bård Hoksrud, FrP

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Frode Nilsen, LNS

Ketil Lyng, BNL

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn Erik Øye, Prognosesenteret

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Terje R. Venold, Veidekke

Petter Eiken, Skanska

Øyvind Halleraker , H

Jon Sandnes, EBA

Kyrre Olaf Johansen, Entra Eiendom

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Oslo kommunes allerede vedtatt normer for leilighetstørrelser i indre by er en av flere grunner til at Oslo ikke vil være i stand til å huse befolkningsveksten som Oslo vil oppleve de nærmeste tiårene. Det vil bli bygget for få boliger og boligprisene vil presses ytterligere opp, slik at barnefamilier og andre med normale inntekter ikke vil ha råd til å bosette seg i Oslo sentrum

I følge SSB vil Oslo vokse med i underkant av 200 000 mennesker de neste 20 årene, det vil si cirka 10 000 per år. Det betyr at det må bygges 5 000 boliger i året. En så høy boligproduksjon har Oslo aldri vært oppe i.

I Oslo sentrum i dag er det vanskelig å finne nye boliger til under en pris på ca. 37 500 kroner pr. kvadratmeter. Minst halvparten av alle nye leiligheter i indre by skal i følge de vedtatte normene være på minst 80 kvadratmeter. En slik leilighet vil koste minst 3 millioner kroner. Nye byggeforskrifter som trer i kraft pr 1. juli 2010, samt varslede krav om ytterligere skjerpinger innenfor blant annet energieffektivitet, vil øke denne prisen. Dersom halvparten av alle nye boliger som bygges i Oslo sentrum skal koste minst 3 millioner, er det ikke plass for verken lærere, sykepleiere, butikkmedarbeidere eller politifolk i Oslo sentrum i disse flotte nye boligene.

Boligkjøperne er mer opptatt av antall rom enn av antall kvadratmeter. I valget mellom treroms leiligheter på 67 kvadratmeter og treromsleiligheter på 75 kvadratmeter, så er det de på 67 kvadratmeter som selges. Boligkjøperne vil ikke betale de minst 300 000 kronene ekstra som åtte kvadratmeter mer koster.

For at vanlige folk skal ha råd til å bo i Oslo sentrum, må politikerne aktivt legge til rette for at det bygges flere boliger ved å lempe på leilighetsfordelingsreglene, tillate høyere utnyttelse av tomtene og dempe sin iver etter stadig skjerping av byggeforskriftene. Politikk handler om å velge. Vi velger å tro at det er en viktigere verdi for Oslo som by at alle gis mulighet til å få tak over hodet enn at de som har råd til det får noen kvadratmeter ekstra å boltre seg på.