Fortsatt få kvinner som leder aksjeselskaper

Andelen kvinner som leder aksjeselskaper har gått opp fra 14,5 prosent for fem år siden til 16,6 prosent i fjor.

Politikernes ambisjoner er at kvinneandelen når 40 prosent. Det er dermed langt igjen, ifølge undersøkelsen som Perduco har laget for bemanningsselskapet Manpower.

Med denne utviklingen vil det nemlig ta 60-80 år før kvinnene er like godt representert i aksjeselskapene som på Stortinget.

– Dette er veldig lavt. Jeg hadde forventet at utviklingen hadde gått raskere, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower til Dagens Næringsliv.

Rundt 15.000 av Norges aksjeselskaper blir ledet av kvinner i dag. Lavest kvinneandel er det innen bygg og anlegg, der kun tre av 100 daglige ledere er kvinner.

I virksomheter som industri, transport og kommunikasjon er situasjonen noe bedre, der hver tiende bedrift er ledet av en kvinne.

Undersøkelsen viser at selskapene langt på vei har mislyktes, mener tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet og Olje- og energidepartementet, Liv Monica Bargem Stubholt, som i dag er direktør i Aker Clean Carbon.

– Det ville vært en klar fordel med en bedre kjønnsbalanse i toppledelsen. Det betyr at store selskaper ikke lykkes i å utnytte de ressursene som er tilgjengelige for selskapene eksternt og internt. Det er alvorlig i et land som Norge, som tross alt ikke har mye folk å velge mellom, sier hun.