Må slite i åtte år til med Terra-saken

Fire av de åtte kommunene som tapte stort på amerikanske risikofond, regner med at opptil åtte år til må gå før regningen er betalt.

De fleste klarer oppgjøret uten store kutt i velferdstilbudet, skriver Nationen.

Innbyggerne i Vik i Sogn ser ut til å bli hardere rammet enn de som bor i de sju andre Terra-kommunene.

– Siden 2008 er et eldresenter langt ned, svømmebassenget er tømt for vann, skolestrukturen endret og vi har kuttet i seniortiltak og sentraladministrasjonen. Vi har heller ikke hatt penger til utviklingsarbeid, og vi måtte innføre eiendomsskatt på privathus og fritidsboliger, forteller rådmann Oddbjørn Ese.

Sparekniven har skåret dypt også i Nordland-kommunene Hattfjelldal og Hemnes. Hattfjelldal har skåret ned med 10 prosent på alle budsjetter, og i Hemnes har de også kuttet litt på alt.

I Bremanger utgjør tapene nesten 60.000 kroner per innbygger, og ordføreren regner med at kommunen må slite med regningen helt til 2017.

I Narvik måtte hele toppadministrasjonen i kommunen gå ettersom Terra-smellen på 188 millioner kom på toppen av flere år med driftsunderskudd.

Både Rana kommune i Nordland og Haugesund i Rogaland dekket inn siste rest av tapet på regnskapet i 2009. I 2010 vil Kvinesdal kommune innfri alle krav til budsjettoverskudd.

Totalt for alle åtte Terra-kommunene ser regningen ut til å havne opp mot 1.100 millioner kroner.