Husqvarna river selv

Etter 14 år med Brokk-maskiner kommer Husqvarna nå med egne rivingsroboter.

Erling Stevnebø i Husqvarna forteller at de har hatt et godt samarbeid med Brokk siden 1996, men at selskapet har en filosofi om at de kun skal selge egne produkter. Det svenske industrikonsernet har derfor utviklet tre egne rivingsroboter. To har allerede blitt lansert, og den tredje blir presentert på Bauma senere i år.

DXR 310 er den største av de nye maskinene, men kompakt nok til at den kommer gjennom en vanlig dør (78 cm). Den er også lav nok til at man kan stå bak maskinen å styre den. Med en teleskoparm har den en rekkevidde på 5,5 meter. Robotens motor har en effekt på 22 kW.

DXR250 er litt mindre, men bygget på samme lest. En fast bom bidrar til at denne kun veier 1620 kg. Denne har en effekt på 18,5 kW. I tillegg til disse to kommer det altså en ny maskin, som blir den minste i robotfamilien, i München i april.

En av de største forbedringene i forhold til andre rivingsroboter på markedet er fjernkontrollen. Husqvarna er de eneste som bruker Bluetooth-teknologi til å styre maskinen. Fjernkontrollen har to spaker, men roboten kan også kjøres med bare en joystick. Dessuten kan støttebeinene kjøres individuelt. Kjøremønsteret kan tilpasses den enkelte brukeren.

– Det har vært stor interesse for de nye maskinene blant våre eksisterende kunder. Vi ønsker å få maskinene ut på byggeplass så fort som mulig, slik at entreprenørene selv får prøvd robotene, sier distriktsjef Knut Bergersen i Husqvarna.