Advarsler og kritikk mot gruveavfall i fjorder

Havforskningsinstituttet advarer mot å gjenta gamle miljøsynder og går sterkt imot å bruke norske fjorder som avfallsplass for store mengder gruveavfall.

Advarslene, som hittil har fått liten oppmerksomhet, gjelder spesielt søknader som nå er til behandling om deponering av opptil 4 millioner tonn gruveavfall årlig i Førdefjorden i Sogn og Fjordane og opptil 9 millioner tonn årlig i Bøkfjorden ved Kirkenes i Finnmark.

Havforskningsinstituttet uttrykker også bekymring for at Titania AS i Sokndal i Rogaland kan komme til å gjøre framstøt for å ta opp igjen den svært omstridte deponeringen av gruveavfall i Dyngadjupet utenfor Jøssingfjord.

– Ikke rådspurt

Advarslene fra Havforskningsinstituttet er satt fram i fjor høst dels i høringsuttalelser om de to aktuelle sakene for Førdefjorden og Bøkfjorden, og dels i et kritisk brev til Fiskeri- og kystdepartementet (FKD)

I brevet til departementet blir det rettet kritikk mot Statens forurensningstilsyn (SFT) for mangel på konsekvensutredning av utslippet til Bøkfjorden, og fordi Havforskningsinstituttet og sentrale fiskerimyndigheter «ikke automatisk blir rådspurt eller orientert i slike store miljøsaker med klar relevans for ressursforvaltningen.»

Ressursgruppe

De sterke reaksjonene fra Havforskningsinstituttet førte til at Fiskeridepartementet i desember tok et initiativ overfor Miljøverndepartementet for å få diskutert «de prinsipielle sidene ved bruk av fjorder som avfallsplass for gruveavfall».

Dette har medvirket til at SFT nå er i ferd med å opprette en «ressursgruppe for bergverk og miljø». Gruppens første oppgave skal være å lage en rapport om kunnskapsstatus for deponering av fast avfall i sjøen, innsjøer og dammer og i landdeponier, går det fram av forslaget til mandat.

Nasjonale laksefjorder

Havforskningsinstituttet peker på at Bøkfjorden er utpekt som en nasjonal laksefjord, og er ett av kjerneområdene for kongekrabben, som er definert som en marin ressurs i dette området.

Også Førdefjorden har status som nasjonal laksefjord, og deponering av gruveavfall kan etter Havforskningsinstituttets mening få negative følger både for laksen, for rekefeltet i ytre del av fjorden, og for ål, kysttorsk og andre fiskearter.

– Ikke bærekraftig

Søknaden om deponering av gruveavfall i Førdefjorden har sammenheng med planene til Nordic Mining ASA om å starte utvinning av mineralet rutil i Engebøfjellet ved bygda Vevring i Naustdal kommune. Gruveselskapet søker om å få slippe ut opptil 4 millioner tonn per år de første 10-15 år, og deretter opptil 6 millioner tonn årlig. Ved utslippsstedet antas dybden på fjorden å bli redusert fra 300 meter til cirka 150 meter.

Havforskningsinstituttet frarår at det gis tillatelse til utslipp, og skriver at et fjorddeponi i Førdefjorden «ikke representerer en bærekraftig bruk av fjorden.»

Uttalelsen om Bøkfjorden gjelder en søknad om økte utslipp fra Sydvaranger Gruve AS, som allerede har tillatelse til å slippe ut opptil 4 millioner tonn gruveavfall. Her vil selskapet øke utslippet til 9 millioner tonn.

Havforskningsinstituttet frarår at søknaden blir innvilget og ber i tillegg SFT om «alvorlig å overveie en tilbakekalling av utslippstillatelsen som allerede foreligger».