Vekst mot vern ved oljebasen i Kristiansund

Vekst står mot vern i Kristiansund, der Fugleøya i havnebassenget ved byen kan bli en del av oljebasen.

Fugleøya er foreslått vernet av Direktoratet for naturforvaltning. I Kristiansund kommune kan denne naturperlen, som er et viktig hekkeområde for sjøfugl, bli regulert til baseområde for oljenæringen.

– Vi arbeider for å forhindre dette, og tror vi skal greie det, sier Viggo Jordahl, som representerer SV i Kristiansund bystyre, til NTB.

Han viser til at miljøvernminister Erik Solheim (SV) har siste ord, og at en status som verneområde kan være like om hjørnet.

– Dessuten finnes det alternativer for en utbygging av oljebasen, både i Averøy og på Husøya, mener Jordahl.

Stort baseområde

Oljebasen Vestbase i Kristiansund har i løpet av ganske få år utviklet seg til å bli et av de store baseområdene i Norge. Det spesielle med basen er at den ligger veldig sentralt i byen. Vel sentralt, vil nok mange si. Den strekker seg 2,3 kilometer fra sentrumsbebyggelsen til flyplassen på Kvernberget. Det har allerede vært store konfliktene knyttet til ekspropriasjon av private eiendommer og hus for å skaffe nok areal til basen.

Arbeiderpartiet styrer byen, og partigruppen skal være delt i synet på Fugleøya som framtidig baseområde.

– Oljebasen har gitt byen velstand og arbeid. Optimismen er tilbake. Jeg tør egentlig ikke tenke på hva byen ville ha vært uten basen, sier ordfører Per Kristian Øyen (Ap) til NTB.

Han er klar på at byen ikke «kan leve bare av måser». Han innser at Fugleøya er politisk kontroversiell, men håper likevel at det skal bli samling om en utvidelse av oljebasen til å omfatte Fugleøya når arealplanen skal diskuteres i februar.

Byens motor

Administrerende direktør Alf Dahl ved Vestbase forteller om en eventyrlig utvikling de siste årene. I 2009 hadde basen 2.900 skipsanløp, og den betjener en rekke oljeinstallasjoner i Norskehavet – Kristin, Draugen, Njord, Heidrun, Åsgard A og B og subsea-aktiviteten på Ormen Lange. Tallet på skipsanløp er doblet siden 2006. 65 firmaer med 800 ansatte holder til på baseområdet.

– Et kaianlegg til 130 millioner kroner er under bygging. Til sammen skal det investeres 400 millioner kroner på basen i bygg, anlegg og infrastruktur de første to-tre årene, sier Dahl til NTB.

Han ønsker å utvikle basen til å kunne betjene tyngre vedlikeholdsfunksjoner, blant annet ankerhåndtering.

– Basen er blitt regionens største vekstmotor. Skal vi henge med, må vi utvikle oss sammen med kundene, sier Dahl.

Han innser at Vestbase snart har nådd rammene for hvor mye den kan vokse på det eksisterende området, og at nye arealer må klargjøres. Dialogen med bygningsmyndighetene og politikerne i Kristiansund er tett.

Møreblokkene og Lofoten

Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen er villig til å ofre mye for å sikre fortsatt vekst i oljevirksomheten, ikke bare Fugleøya.

Han vil at tempoet i tildeling av konsesjoner for oljeleting i Norskehavet må holdes oppe på et høyt nivå. Han mener de omstridte Møreblokkene utenfor Sunnmøre, det viktigste gyteområdet for sild langs hele kysten, må undersøkes for mulige forekomster av olje og gass. Han er like klar på at Lofoten og Vesterålen må åpnes for leteboring.

– Naturligvis må dette skje i dialog med fiskeriinteressene, sier Øyen.