Maktmisbruk

Vi forstår frustrasjonen blant lederne i betongnæringen over den forfordeling av støtte som trematerialer får i forhold til betong og andre byggematerialer. Selv om ESA har gitt Norge smekk på fingeren for at myndighetene ensidig støtter tre som byggemateriale, fortsetter maktapparatet i landbruket som før.

Gjennomgangstonen er at tre er langt mer miljøvennlig enn andre byggematerialer – og det betyr at tre skal få statsstøtte til markedsføring og hva den enn skulle være.

Landbruksdepartementet har alltid stått på for bønder og skogbrukere – og til tross for at det er blitt stadig færre yrkesaktive i denne sektoren – har Landbruksdepartementet bestått. Det samme gjør i og for seg Fiskeridepartementet. Dette er primærnæringen som i dag sysselsetter en brøkdel av Norges befolkning. Verdiskapningen i byggenæringen er mangedobbelt.

Landbruksdepartementet har fått gjennomslag langt inn i regjering og storting, ja - i hele statsapparatet for sitt syn. Ja, selv i Soria Moria-erklæringen har man fått inn føringer for at forskjellsbehandlingen skal fortsette når det gjelder støtte til de ulike byggematerialer.

Vi har sagt det før. Alle de viktigste byggematerialene har hver sine fortrinn og skal behandles likt i forhold til statsstøtte.

Nå er landbruket gjennomsyret av støtteordninger på alle mulige måter – og denne støtten til tre oppleves selvsagt som naturlig i de kretser. Men vi synes at tiden nå er moden til en gjennomgang av hele denne saken.

Det å bruke usannheter i offentlige dokumenter ser vi eksempler på i denne saken. Vi ser også eksempler på misbruk av forskningsrapporter. Noen forskere heises til himmelen, mens andre kastes et helt annet sted. Det skal selv sagt ikke forekomme.