Må betale 1,4 mill i dagmulkt

Lagmannsretten avgjorde den 15. oktober saken mellom Ringsaker kommune og NCC Construction i saken om overtakelse av Brøttum bo- og aktivitetssenter.

Lagmannsretten kom til at NCC skal betale 1,4 millioner kroner i dagmulkt, noe som er langt under kravet fra kommunen på 4,2 millioner kroner.

I forbindelse med overlevering av bygget 30. august 2006 hevdet kommunen at det var feil med brannspjeldene og påla NCC å bytte disse. NCC etterkom dette påbudet. I ettertid har NCC bestridt at det var feil ved brannspjeldene som var montert. Dette har retten ikke tatt stilling til, men konkludert med at NCC varslet kravet for sent. NCC ble derfor dømt til å betale kostnadene for utskifting av spjeld og dagmulkt for den tiden det tok å bytte disse.

Da bygget pånytt ble forsøkt overlevert den 22. september 2006 ble det avdekket feil på baderomsgulvene, og kommunen nektet overtakelse. NCC har ikke bestridt mangelen, men mente at feilen kunne rettes etter overtakelse. Det har Lagmannsretten gitt NCC medhold i slik at det ikke er regnet dagmulkt etter 22. september, mens kommunen krevde dagmulkt til 4. desember. Kommunen er tilkjent et prisavslag på 125 000 kroner for badene.

Lagmannsretten er enig med NCC i at selskapet ikke har ansvaret for å utbedre ytterligere seks baderom, slik tingretten kom til. NCC tilbød seg å utbedre de aktuelle baderomsgulvene, men fikk ikke mulighet til dette. I stedet for ble gulvene utbedret og kommunen fremmet et krav på kroner 267 000. Lagmannsretten kom til at NCC skulle fått mulighet til å utbedre gulvene på egenhånd, og avviste derfor kommunens krav på dette området.

- NCC ønsker ikke å ha tvistesaker med sine kunder. I dette tilfellet var det kommunen som ønsket å prøve saken for retten, noe de selvfølgelig har full mulighet til. Vi erkjenner at det dessverre ble utført noe arbeid som ikke var tilfredsstillende, men at kravet fra kommunen var alt for høyt. Vi er derfor fornøyd med at lagmannsretten har tilkjent kommunen et mye mindre beløp enn det kommunen krevde. Saken kunne vært unngått å komme så langt hvis kommunen hadde godtatt forliket NCC fremmet, og som også hadde vært bedre for kommunen, sier distriktssjef Henning Sørlie, ved distriktskontor Hamar.