Ekstremsport på badet

Uansett om du skal kjøpe, selge eller ”bare” pusse opp badet: Uten dokumentasjon på faglig riktig utført arbeide kan du havne i et alvorlig økonomisk uføre.

Det er en av Norges fremste eksperter på bad og våtrom, Rørleggerkjeden Comforts fagspesialist Vidar Wold, som advarer mot å ta for lett på hvem man velger til å pusse opp badet.

Vinner rettssaker

Som fagekspert for blant annet Forbrukeradvokatene har han sett mange triste saker. De mange tilfellene han har vært med på å dokumentere har nemlig endt med erstatningskrav. Vidar Wold vet nemlig hva han snakker om, han var med på å legge premissene for Våtromsnormen da den ble satt som bransjestandard for 10 år siden. Han har vært med på opplæring av takstmenn, rørleggere i alle kjeder med samarbeidspartnere, entreprenører, yrkesskolelærere og takstøkonomer i IF-konsernet. Han er blant annet tilknyttet Rørleggerkjeden Comfort hvor han bidrar som ekspert overfor både kunder og rørleggerne i Norges eldste rørleggerkjede. Han er rørleggermester og instruktør for våtromsnormen. Via nettsiden www.comfort.no kan alle som vil stille spørsmål direkte til Wold. Kundene kan også bruke egne terminaler som er utplassert i butikkene på de mest sentrale stedene i Norge.

Sparer seg til fant

De fleste har i dag råd til å fornye baderommet sitt, men de færreste er i stand til å takle en situasjon hvor de må betale to ganger for jobben.

Dette er nemlig hva forbrukere som ”bare vil spare litt penger” risikerer hvis de ikke sørger for å få skikkelig dokumentasjon fra rørleggeren på at jobben er fagmessig utført.

- Skal du selge boligen, og du har brukt svart arbeid på badet, nytter det ikke å gjemme seg bak for eksempel en eierskifteforsikring. Selv om får kvittering og betaler ”hvitt”, er ikke dette det samme som god dokumentasjon. Dokumentasjon får man gjennom hvordan jobben er utført, dokumentert med sjekklister, fotografier/tegninger og rørleggeren være godkjent ihht våtromsnormen.

Alt setter spor

Lyver du på egenmeldingsskjemaet om at det ikke har vært skader eller at det ikke er brukt ufaglærte, risikerer du en kraftig smekk på fingrene.

De som har kjøpt huset får dekket skadene fra eierforsikringen, men dette selskapet vil kreve regress fra selgeren. Jeg har mange eksempler på at selgere måtte punge ut flere hundre tusen kroner til tross for at de hadde eierskifteforsikring. Vannskader sette spor, og amatørmessig utførte reparasjoner er lette å avsløre for fagfolk.

Sjekk bakgrunn

Nordmenn generelt er ikke direkte gjerrige, men mange av oss lar seg friste til å ta en økonomisk snarvei. Dermed faller mange i fristelsen til å betale innleid personell svart, men det kan være svært vanskelig å kontrollere om de du bruker har noen som helst relevant kompetanse. Spør gjerne flere rørleggere om pris, men før du signerer kontrakt må du sørge for at rørleggeren har sitt på det tørre.

Det er i dag forholdsvis lett å kontrollere om en rørleggerbedrift har den kompetansen som kreves. Det er offentlig tilgjengelige registre over hvem som har våtromssertifikat og mesterbrev. Økonomiske forhold sjekker du gratis på www.purehelp.no.

Du må svi

Slipper du ukyndige inn på badet er du selv ansvarlig for vannskader, forsikringen kan du bare glemme. Og hvordan skal du kreve penger fra den ”svarte” personen du leide inn? Du har verken gyldig kvittering eller kunnskap om han faktisk var rørlegger. Eller har et registrert firma. Eller har forsikring. Eller har de nødvendige våtromskurs og sertifikater. Gleden over de tusenlappende du ”sparte” forsvinner raskt når jobben må gjøres på nytt – og du kanskje må ta opp lån siden kontantbeholdningen gikk rett i lomma til den ”greie” fyren du fikk til å gjøre jobben billig.