Krisepreget statsbudsjett

Den økonomiske krisen kommer også til prege neste års statsbudsjett, som legges fram tirsdag formiddag. Regjeringen må kombinere innstramming, stimuli og å betale for sine nye løfter.

Fakta om statsbudsjettet

Norsk økonomi er kommet et stykke på bedringens vei. Derfor er det ventet at finansminister Kristin Halvorsen (SV) kommer til å stramme inn noe på de økonomiske krisetiltakene som ble satt inn i forrige statsbudsjett. Likevel er det også neste år ventet økning i arbeidsledigheten. Konkurranseutsatt sektor sliter fortsatt på grunn av økonomisk usikkerhet hos handelspartnerne, og bygg- og anlegg ber om forsering av offentlige byggeprosjekter.

Kampen mot arbeidsledigheten kommer trolig til å gå som en rød tråd gjennom forslaget til statsbudsjett hvis vi skal tro signalene fra statsminister Jens Stoltenberg.

– Målet om arbeid til alle kommer til å gjennomsyre regjeringens politikk i kommende stortingsperiode, sa Stoltenberg da han la fram den rødgrønne regjeringen politiske plattform i forrige uke.

Mindre oljepenger

Regjeringen har også gjort det klart at overforbruket av oljepenger skal reverseres når vi opplever gode økonomiske tider. SVs nyvalgte parlamentariske leder Audun Lysbakken antydet da han deltok i Politisk kvarter på NRK mandag morgen at oljepengebruken allerede i neste års statsbudsjett ville være redusert fra det forrige. Ifølge handlingsregelen kan man bruke 4 prosent av det som ved inngangen av året står på Oljefondet, men regelen blir håndtert fleksibelt for å ha handlingsrom i vanskelige økonomiske tider.

– Jeg kan ikke si noe om det konkrete innholdet i statsbudsjettet, men når det gjelder spørsmålet om fireprosentsbanen, kommer det til å ligge antydninger til svar i det som kommer i morgen. Vår bruk av oljepenger avhenger av den økonomiske situasjonen, sier Lysbakken.

Budsjettet for inneværende år er det mest ekspansive på over 30 år, med en bruk av oljepenger på rundt 5,7 prosent av forventet avkastning fra Oljefondet.

Milliarder til sykehjem

Så langt er det kommet fram at helse- og omsorgssektoren vil bli en av budsjettvinnerne, i og med at regjeringen har varslet 1,3 milliarder kroner til bygging av 2.500 sykehjemsplasser og omsorgsboliger. I år går hver fjerde krone av statsbudsjettet til helse- og sosialtjenester.

Kulturen ligger også an til å bli blant de best tilgodesette. I løpet av fireårsperioden skal kulturbudsjettet opp på 1 prosent av statsbudsjettet. De første skrittene tas allerede neste år. Momsen på dugnadsarbeid, fotballdrakter og korpsinstrumenter vil bli avviklet. Den nye momsordningen innføres fra januar 2010. Denne er ventet å koste rundt 1 milliard kroner i året.

Det skal øremerkes 40 millioner kroner til kulturskolene som et første skritt i en storsatsing.

Større inntekter

Den rødgrønne regjeringens skolepolitikk kommer til å sette sitt preg allerede på neste års budsjett. Blant annet skal det innvilges én gratis SFO-time til alle som ønsker det. Det gjenstår å se om regjeringen bevilger penger til det varslede lærerløftet, hvor antallet lærere skal økes slik at antallet elever per lærer kommer ned på et ennå ikke definert maksimum.

Kommunenes samlede inntekter skal økes med 8 milliarder kroner, 2 milliarder kroner mer enn tidligere antatt. I tillegg blir kommunene tilbudt 2 milliarder kroner i rentefrie lån til oppussing og vedlikehold av skoler og andre offentlig bygg.