Finansbyråden tar over Holmenkollen-prosjektet

Ansvaret for det skandalerammede Holmenkollen-prosjektet flyttes fra idrettsbyråden til finansbyråden i Oslo.

Dermed er det Høyres Stian Berger Røsland, som leder byrådsavdelingen for finans og utvikling, som blir prosjektets ansvarlige byråd. Inntil gigantsprekken på rundt 600 millioner ble kjent, var det Fremskrittspartiet og idrettsbyråd Anette Wiig Bryn som hadde ansvaret.

Nå er det altså byrådslederens eget parti som tar over.

- Med denne organiseringen sørger vi for å bruke de beste ressursene vi har i Oslo kommune for at Ski-VM i 2011 og Prøve-VM i 2010 skal bli vellykket, sier byrådsleder Erling Lae.

- Utfordrende
Jøran Kallmyr (Frp) har etter Bryns avgang vært konstituert byråd for næring og idrett. Nå blir avdelingen slått sammen med miljø- og samferdselsavdelingen, men Holmenkollen-prosjektet følger ikke med på lasset.

- Holmenkollen-prosjektets kompleksitet er svært utfordrende som et investeringsprosjekt. Jeg mener at den beste kompetansen ligger i finansavdelingen, sier Kallmyr.

Fredag forelå også byrådets formelle forslag om å sette av ytterligere 620 millioner kroner til fullføring av Holmenkollen-utbyggingen. Total budsjettramme for prosjektet blir dermed 1,82 milliarder kroner - i tråd med konklusjonene i rapportene fra Metier og Holte Consulting.

Hard kritikk
Rapportene avslørte overskridelsene som av opposisjonen blir karakterisert som «den største økonomiske skandalen i Oslo i moderne tid».

- Byrådet vil gjøre alt i sin makt for at anleggene skal bli ferdige til Prøve-VM og Ski-VM, sier finansbyråd Stian Berger Røsland.

Usikkerhetsanalysen som Holte Consulting har gjennomført feller en hard dom over den øverste ledelsen av Kollen-prosjektet. Slik status var da rapporten forelå 6. august utgjorde prosjektstyringen alene rundt en tredjedel av den totale usikkerheten ved prosjektet. Det manglet både en styringsgruppe og rutiner for rapportering som kunne gi «en realistisk oppfatning av situasjonen».

Fare for Prøve-VM?
Holte anbefaler at det settes in en rekke tiltak for å få kontroll over situasjonen. Det er sterkt tidspress knyttet til Holmenkollen-prosjektet. Byggingen av tilløpet til Holmenkollbakken er allerede to til tre uker over kritisk linje, og Holte foreslår at det raskt blir avklart hva som må være ferdig for å kunne avvikle Prøve-VM til vinteren.

Allerede i april i år begynte imidlertid alarmklokkene å ringe. Da ble Eilif Holte hyret inn som leder for en egen byggekomité for Holmenkollen-utbyggingen, en komité har fungert som rådgivende kontrollorgan.
Ifølge den nå avgåtte idrettsbyråden, Anette Wiig Bryn (Frp), var det da nødvendig for å sikre at prosjektet skulle kunne realiseres til planlagt tid, og at den daværende kostnadsrammen på 1,2 milliarder kroner ikke skulle overskrides.