Foreslår tiltak for å motvirke høyere havnivå

Norske kyst- og fjordkommuner bør begynne å forberede seg på konsekvensene av økt havnivå i framtiden. Mye kan gjøres med forholdsvis enkle midler hvis arbeidet starter raskt, viser en rapport.

Fakta-havnivå

*Private fond og næringslivet i Bergen har finansiert en rapport om virkningene av økt havnivå ved slutten av vårt århundre.

*Klimaforskerne antar at havnivået kan stige med 75 cm langs Sør- og Vestlandskysten, noe mindre i Nord-Norge og ca. 43 cm i Trondheim og Oslo.

*Ved springflo og stormflo vil havnivået være betydelig høyere. I Bergen kan stormflo føre til at vannet står 2,37 meter høyere enn dagens normalvannstand. Vannet vil oversvømme Bryggen, flere torg, gater, kjellere og tunneler og lamme viktige tekniske installasjoner.

*Virkningene av høyere havnivå kan motvirkes med forholdsvis enkle tiltak hvis planleggingen starter straks, viser rapporten.

*Sentrale områder i kyst- og fjordbyer kan sikres mot økt vannstand ved stengsler, og kommunene må ta hensyn til økt havnivå når nye utbygginger planlegges.

Ved stormflo vil vannet i slutten av dette århundret stå 2,37 meter over dagens normalnivå i Bergen og flere andre byer, antar forskerne. Normal vannstand vil være 75 cm over dagens nivå. Dette er ikke det verste alternativet, men det mest realistiske ut fra dagens kunnskap.

Verst i sør og vest
I Bergen vil den anslåtte økningen føre til at sentrale deler av byen blir oversvømmet ved stormflo. Det vil få alvorlige konsekvenser for næringsliv, kommunikasjon og annen infrastruktur, går det fram av rapporten, som er utarbeidet av blant andre Bjerknessenteret og Havforskningsinstituttet.
Konsekvensene blir størst på Sør- og Vestlandet, mens havnivået i Oslofjorden og Trondheimsfjorden bare vil stige 43 cm.

- Dette skyldes ikke at havet stiger mindre der, men at landet hever seg, sier professor Helge Drange ved Bjerknessenteret. Han tror ikke det er mulig å stoppe oppvarmingen som fører til at havet utvider seg og isbreene smelter. Derfor må det settes i verk tiltak for å motvirke de skadene som vil oppstå. Andre land er for lengst i gang med planlegging for å møte den ventede økningen.

Motvirke
- Rapporten viser at vi med forholdsvis enkle midler kan motvirke mange av konsekvensene for Bergen. Dette er aktuelt også i andre byer, og vi vil stille materialet til rådighet også for andre kommuner, sa prosjektleder Gert A. Gundersen da han tirsdag overrakte rapporten til Bergen kommune.

Han viste blant annet til at Bryggen kan reddes for rundt 50 millioner kroner ved å bygge et «gjerde» som kan holde vannet ute.

- Dette er en relativt rimelig investering for å ta vare på verdensarven, sa han.
Byråd Lisbeth Iversen (KrF) lovet at kommunen vil ta rapporten og forslagene alvorlig i framtidig planlegging.

Rapporten er laget på initiativ av og med pengestøtte fra private fond og næringslivet i Bergen.

Stenge fjorder?
Rapporten vurderer flere muligheter for å sikre Bergen mot virkningene av økt havnivå og stormflo.

En mulighet er å stenge innløpene til byen med enorme steinmasser. Dette er mulig, men vil koste flere titalls milliarder kroner og ha miljøskadelige virkninger.
Det er også vurdert å stenge avgrensede områder, som Vågen og Puddefjorden, med demninger og porter som kan åpnes for å slippe skipstrafikken gjennom. Dette ansees også urealistisk i dag.

Konklusjonene i rapporten går ut på at Bryggen og sentrale bygninger og anlegg bør sikres ved spuntkonstruksjoner, et «gjerde» som monteres ned til fast grunn under vann ved bryggene og som kan forhøyes over bryggene når det er fare for oversvømmelser.

Sammen med en del andre tiltak kan dette motvirke de verste konsekvensene av økt havnivå.

Bør gjøres av flere
Helge Drange sier at dette er første gang de konkrete virkningene av økt havnivå analyseres og tiltak for å motvirke dem legges fram. Han synes alle kyst- og havkommuner bør gjøre tilsvarende analyser.

Han peker også på at Bergen ikke har noen elv som renner gjennom byen og ut i havet, i motsetning til byer som for eksempel Drammen og Fredrikstad. Disse byene må også gjøre tiltak for at ikke elvene skal svulme opp ved utløpet når havet stiger. Et mulig tiltak er å bygge voller langs elvebreddene.

- Dessuten er det viktig at det tas hensyn til den ventede økning i havnivået ved nye utbygginger nær sjøen. Her har kommunene et ansvar i dag, men det trengs et lovverk for å styre dette, påpeker Drange.