Beredskap for svineinfluensa

Svineinfluensaen er her. Alle virksomheter må ha en pandemiberedskap. NHO har laget en beredskapsplan. En plan som kan tjene som mal for flere.

Det er naturlig nok store variasjoner fra én bransje til en annen. En pandemiberedskapsplan må derfor skreddersys til hver enkelt virksomhet og gjerne tilpasses den kriseplan enhver virksomhet bør ha.

Innenfor privat sektor er det flere bedrifter som har funksjoner som er viktige for opprettholdelse av drift i samfunnet. Det gjelder eksempelvis distribusjon og produksjon av mat, men også energi, finans, samferdsel og IKT. Det er ønskelig at slike bedrifter planlegger for å opprettholde sine leveranser i en situasjon med unormalt høyt fravær fra arbeidsplassene.

NHO har kontakt med myndighetene og baserer seg på deres retningslinjer og råd. Oppdatert informasjon vil bli lagt ut på våre hjemmesider.

En beredskapsplan bør inneholde

  • Back-up-planer som kan iverksettes hvis nøkkelpersoner blir satt ut av spill
  • Planer for å unngå store forsamlinger av mennesker
  • Planer for stenging av arbeidsplasser

Hva må virksomheten gjøre?

  • Øverste leder oppretter beredskapsgruppe
  • Øverste leder beslutter delegering
  • Hvilke arbeidsoppgaver som må prioriteres
    • Sentrale og kritiske funksjoner
    • BHT og kommunikasjon - internt og eksternt
    • Praktiske hygieneplaner for å begrense smitteoverføring
  • Vurdere grad av hjemmearbeid
  • Vurdere behovet for reise- og møtevirksomhet
  • Stenge felles møteplasser  som kantine og lignende, eventuelt  hele eller deler av virksomheten?

 Hva skal ansatte gjøre

  • Ved smitte - bli hjemme og kontakt fastlege (ikke oppsøk legekontoret)
  • Meld fravær til nærmeste leder eller den som fungerer som leder
  • Avtal med leder hvilke arbeidsoppgaver som kan utføres hjemmefra
  • Vær nøye med nyse-, hoste- og håndhygiene for å forhindre videre smitte
  • Følg med på intranett og internett for oppdatert informasjon