150 bilskader daglig etter påkjørsel bakfra

Forsikringsselskapene fikk inn 55.000 skademeldinger etter påkjørsler bakfra i fjor. Det betyr at 150 bilister daglig er innblandet i slike ulykker.

Hovedårsaken til påkjørslene er at bilistene holder for kort avstand til bilen foran.

I en undersøkelse TrygVesta har fått utført, sier 49 prosent av de spurte at de holder den avstanden de skal. 46 prosent sier at de som oftest gjør det mens 4 prosent sier at de holder riktig avstand «av og til».
Som kjent skal bilistene telle 1001-1002-1003 før de når punktet der forankjørende bil var da de begynte å telle.

Riktig avstand
Senior skadesjef Ketil Voll som leder Bilskade i TrygVesta, sier at antallet skader ville blitt betydelig redusert hvis alle holdt riktig avstand til bilen foran.
I fjor kostet denne typen bilulykker 857 millioner kroner i utbetaling fra forsikringsselskapene, viser statistikken. Dette kommer i tillegg til personskadene.

- Påkjørsler bakfra utgjør en svært stor andel av skadestatistikken, og de medfører i en del tilfeller nakkeskader hos sjåføren i bilen som blir påkjørt, sier Voll.

Mange skader
Årlig registrerer forsikringsselskapene mellom 12.000 og 14.000 personskader etter trafikkulykker. 40 prosent av disse ulykkene skyldes påkjørsel bakfra.

Ettersom påkjørsler bakfra ofte skjer i veikryss, rundkjøringer og innkjøring der bilene har liten fart, fører ikke disse ulykkene til like alvorlige personskader som frontkollisjoner. Rundt 10 prosent av skadene ved påkjørsel bakfra medfører medisinsk invaliditet på mer enn 10 prosent, viset statistikk fra Finansnærings Hovedorganisasjon (FNH).

Kjøreferdigheter
Voll sier at det kan være grunn til å sette spørsmålstegn ved svarene bilistene gir når de blir spurt om de holder tilstrekkelig avstand til bilen foran.

- Folk har en tendens til å overdrive litt når de forteller om egne kjøreferdigheter. Mange har et lite bevisst forhold til dette. Det er individuelt hvor stor avstand du synes du skal ha for at du skal føle deg trygg. Kjører du på en motorvei og alt går greit, synes du kanskje avstanden er stor nok hvis det er et par billengder til bilen foran. Men matematikken sier noe annet. Hvis det løper et dyr foran bilen foran, klarer du ikke å stoppe.

Opplysning
Det er kjørt kampanjer for å få folk til å holde bedre avstand i trafikken, og Voll mener slike kampanjer kan bidra til at folk blir mer bevisst på dette.

- Men gode kjørevaner er noe man må jobbe med. Vi skal heller ikke se bort fra at det er forhold på veiene som bidrar til ulykkene, som vanskelig kryss, sier Voll.
Sikkerhetstiltak på bilene, som elektronisk varsling hvis en kommer for nær bilen foran kan hjelpe, men foreløpig er det langt fram til slikt utstyr kommer som standardutstyr i bilene.