Entreprenørene samles

EBA Telemark, Vestfold og Buskerud er vertskap for årets EBA-generalforsamling i Tønsberg. Det å være med i en organisasjon som EBA er spesielt viktig i nedgangstider. Takket EBA og BNL har man lyktes godt med å få Regjeringen til å forstå situasjonen i næringen. De mange tiltakspakkene begynner nå også å virke. Ellers synes ikke skyene å være fullt så mørke og truende som de var for noen måneder siden.

Vi tror ikke at næringen vil få samme nedtur som på slutten av 1990- og begynnelsene av 2000-tallet. Da var det virkelig katastrofe - og mer enn 60 000 mennesker mistet jobben i byggenæringen. Den gangen ble det nesten ikke rekruttert nye medarbeidere i en femårsperiode. Det betyr at noen årskull mangler i næringen.

Bedriftene må selvsagt tilpasse seg markedet, men man må ikke gjøre sammen tabben som sist ved å glemme rekrutteringen. Det kan koste dyrt.

Ellers er det viktig å ha is i magen. Vi ser at noen entreprenører i panikk nå har gått inn i kontrakter med alt for dårlige priser. Dette vil straffe seg.
Vi tror ikke - og vi håper heller ikke - at vi kommer opp i samme byggenivåer som vi nå har hatt noen år.

Byggenæringen er ikke bygget opp for å ha topp belastning over flere år. Det må være mye bedre å legge seg på et noe lavere nivå. Det må være mye bedre å kunne levere et prosjekt som virkelig holder kvalitetsmål og som man samtidig kan tjene penger, i stedet for å levere fra seg noe halvhjertet og dårlig.

Vi er opptatt av at næringen nå bruker denne tiden til å tilegne seg ny kompetanse og kunnskap. I dette arbeidet vil både EBA og BNL være viktige aktører.

I EBA TeVeBusk har tidligere avdelingsleder Folke A. Axelson gjort en banebrytende jobb for næringen. Nå er det Tore Jan Hansen som skal føre stafettpinnen videre.
Vi ønsker lykke til med samlingen.