Bompenger veltet byrådssamarbeidet

Fremskrittspartiet går ut av byrådet i Bergen. Høyre og Kristelig Folkeparti fortsetter som et mindretallsbyråd.

Det blir resultatet etter at de tre partiene som har styrt byen siden kommunevalget i 2007 ikke klarte å bli enige om økt bompengeinnkreving for å finansiere det såkalte Bergensprogrammet. Dette programmet omfatter blant annet videre utbygging av bybanen i Bergen og flere nye veiløsninger.

De to byrådene som nå trekker seg, Liv Røssland og Øistein Christoffersen, sier at de som sentrale tillitsvalgte lojalt må følge landsmøtevedtaket i Frp fra i fjor om nei til bompenger.

Vurderte folkeavstemning
- Vi har jobbet veldig hardt de siste ukene for å finne en løsning. Vi har vurdert både utsettelse av saken og folkeavstemning. Men vi mener det er så viktig å få fullført Bergensprogrammet at saken ikke kan utsettes, sa byrådsleder Monica Mæland (H) på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Hun sa at folkeavstemning ble avvist fordi både Høyre og KrF har gått til tre valg på Bergensprogrammet.

Ikke sentraldirigert
Det er blitt antydet at byrådene Christoffersen og Røssland er blitt presset fra sentralt hold i Frp til å trekke seg. Dette avviser de begge.

Røssland sier at det har vært nær kontakt med partiledelsen, men at de to har fattet sin beslutning på selvstendig grunnlag.

Partileder Siv Jensen avviser bestemt at den sentrale ledelsen har lagt seg opp i det som foregår i Bergen:

- Jeg har registrert at det er påstått at de to skulle være truet med eksklusjon. Det er helt ukjent for meg. Det er bare tøv, sier Jensen.

- Vi har stor tillit til at våre folkevalgene tar de beslutninger de mener er riktig lokalt, sier partilederen.

Fortsetter
Fra alle de tre tidligere samarbeidspartiene ble det tirsdag uttrykt stor forståelse og respekt for de andres syn. Det ble på pressekonferansen også understreket at samarbeidet har vært godt i den perioden det har vart.

- Jeg konstaterer at det ikke er noe flertall for et annet byråd. Høyre og Kristelig Folkeparti vil fortsette samarbeidet på den plattformen vi ble enige om, sier Mæland.

Hun sier at det ikke foreligger noen avtale om samarbeid med Fremskrittspartiet etter at partiets to byråder går ut av byrådet. Byråd Øistein Christoffersen bekrefter at det ikke er laget noen samarbeidsavtale. Hvordan Frp vil stille seg, blir nå opp til demokratisk behandling i parti og bystyregruppe, sier han.