Elvestuen vil ha svensk jernbanepolitikk

Venstres Ola Elvestuen mener samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) bør lære av hva som skjer med den svenske jernbanen.

Den svenske regjeringen gikk i forrige uke inn for å avvikle togmonopolet gradvis og i større grad slippe private aktører inn på markedet. Elvestuen mener Senterpartiet bør se til sine partifeller i Centern i Sverige.

- Jeg synes det er uansvarlig av regjeringen ikke viderefører nødvendige moderniseringstiltak innenfor jernbanen i Nasjonal Transportplan. Dette er en av grunnene til at toget fortsatt blir akterutseilt i forhold til andre tilbud, hvor fokuset på kundens behov står sterkere, sier Elvestuen.

Han foreslår å omdanne Jernbaneverket til statsforetak og lyse strekninger, investeringer, drift og vedlikehold på jernbaneinfrastrukturen ut på anbud.
Elvestuen viser til hvordan anbudssystemet fungerer på Gjøvikbanen.

- Gjennom dette anbudet fikk man på plass 40 prosent flere avganger, bedre komfort, tilrettelegging for funksjonshemmede og mer moderne vogner - for samme offentlige støtte. Det er kundevennlig, effektivt miljøarbeid og god samferdselspolitikk i praksis, sier han.