Gode BIM-erfaringer

Det første kullet med BIM-teknikere er nå inne i sin siste periode på Fagskolen i Oslo. De er så langt meget godt fornøyde med erfaringen utdanningen har gitt dem.

BIM-tekniker:

BIM står for Bygnings Informasjons Modellering. Det dreier seg om å lære å tegne bygg på data og legge inn informasjon i de ulike bygningselementene, samt å overføre informasjon fra program til program via IFC (Industry Foundation Classes).Det er et ettårig studietilbud som foreløpig kun tilbys ved Fagskolen i Oslo. Følgende programmer læres: ArchiCAD, Revit, Autocad, Photoshop, PowerPoint, Word. Det jobbes mye med Byggforsk kunnskapssystemer. BIM-teknikerne gjennomgår også DDS, SketchUp, Flash, Dreamweaver og Excel.

- Jeg har lært veldig mye på disse månedene. Jeg har bakgrunn som rørlegger, så det var en stor omveltning å begynne på denne utdanningen, forteller Harald Selvær til Byggeindustrien. Han mener de har lært mye på kort tid, og Selvær ser frem til å kunne ta bruk erfaringene ute i arbeidslivet når utdanningen fullføres til sommeren.

Positive erfaringer
Ingolf Sundfør, som er koordinator for BIM-tekniker studiet på Fagskolen i Oslo, forteller også om gode erfaringer fra det første studieåret innen faget.

- Vi har fått inn mange flinke studenter som har stått på og skapt gode resultater. Det er på ingen måte noe lett studium å fullføre på ett år. Mye skal læres og mange oppgaver skal gjennomføres. Men jeg mener det ser veldig bra ut, og tilbakemeldingene fra studentene er gode, sier Sundfør. Ettersom det er første gang studiet blir gjennomført har studentene på enkelte områder fått bli med på forme utdanningen gjennom året.

- De 13 studentene som går her er veldig motiverte og de fleste har erfaring fra byggenæringen. Dermed forstår de ulike problemstillinger som dukker opp underveis, legger Sundfør til.

Stor nytte av kompetansen
Han mener byggenæringen burde ha stor nytte av kompetansen studentene hans vil ha etter endt utdanning.

- Det er ikke mange som kan skilte både med praktisk erfaring fra næringen samtidig som de har lært de mest moderne tegnemetodene som finnes. BIM-teknikerne kan settes til oppgaver innen flere deler av næringen, og jeg håper de blir godt tatt imot, sier Sundfør.

Sundfør og co gjennomførte også i forkant av oppstarten av studiet en liten spørreundersøkelse i næringen for å høre hva slags kompetanse de hadde behov for. Svarene var da at kandidatene måtte kunne de nyeste tekniske løsningene, de burde ha erfaring fra næringen samt at de måtte ha gode presentasjonsevner.

- Alle disse erfaringene vil studentene få med seg når de er ferdige her, slår Sundfør fast.

Gode muligheter
Det viser seg at flere av studentene allerede har bra jobbtilbud i sikte. Tage Godtland er en av Sundførs studenter. Han er veldig positiv med tanke på fremtiden.

- Med tidligere tømrerfaring og BIM-kompetansen burde det være gode muligheter å skaffe seg en jobb innenfor næringen, mener han.

Håper på god respons
Det begynner nå å nære seg fristen for de som ønsker å bli med det neste kullet som skal utdannes til BIM-teknikere. Sundfør håper på enda flere studenter til neste runde.

- I utgangspunktet skal vi fortsette med ettårsstudiet. Om dette vil endre seg på sikt er fortsatt noe usikkert. Men vi skal ikke utelukke at formen på studiet vil endre seg. Forhåpentligvis vil også studiet snart spre seg til andre skoler rundt om i landet. Det er helt klart behov for kompetansen vi her lærer bort, mener han.