Ikke påbud om tilstandsrapport

Det skal bli mer lønnsomt for fremtidige boligselgere å innhente tilstandsrapport før boligen selges.

Det er en av konklusjonene i takstlovutvalgets innstilling. Utvalget la fram sin innstilling for barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) torsdag. Utvalget er delt på en rekke områder. Blant annet er det ikke enighet om at det skal være påbud om en tilstandsrapport.

Professor Kåre Lilleholt, som har ledet utvalget, sier til NTB at utvalget har skissert flere alternative løsninger og at det nå blir opp til departementet å ta en beslutning.

Skjerper kravet

Deler av utvalget har ønsket en angrerett for kjøper med mulighet for å ombestemme seg. Deler av utvalget har også ønsket påbud om tilstandsrapport.

Det har vært mange delte oppfatninger, men utvalgets medlemmer er i store trekk enige om hva en tilstandsrapport skal inneholde og er også enige om å skjerpe kravet til hvem som skal kunne lage en tilstandsrapport, sier Lilleholt.

I dag har godt under 50 prosent av boligene som selges i Norge en tilstandsrapport, og det er store variasjoner fra fylke til fylke. Lilleholt mener det er lagt klare føringer fra takstlovutvalgets side for at det skal bli mer vanlig med tilstandsrapport enn det har vært.

- Obligatorisk

Fra Forbrukerrådets side har det vært et ønske om obligatorisk tilstandsrapport, og dette kan også bli resultatet når departementet har fått sagt sitt.

Regiondirektør Vidar Holm, som har vært Forbrukerrådets representant i Takstlovutvalget, mener at salget av en bolig ikke skal kunne tinglyses dersom tilstandsrapport mangler.

Holm mener også at kjøper skal kunne heve kjøpet dersom selger ikke medvirker til at tilstandsrapport blir innhentet.

Forbrukerrådet har ønsket et langt sterkere sikkerhetsnett for boligkjøpere, blant annet med en forlenget reklamasjonsfrist, men har ikke oppnådd enighet om dette i takstlovutvalget.

Utvalgets flertall vil bare legge til rette for at tilstandsrapporter blir benyttet i flest mulig tilfeller på frivillig basis.

Servicehefte

Holm etterlyser blant annet et servicehefte for boliger i et sentralt register der all informasjon om eiendommer samles.

- Det er påfallende at vi i dag har et servicehefte for bilen og et helsekort for hunden, men ikke noe tilsvarende for den dyreste investeringen man foretar som privatperson, sier regiondirektør Vidar Holm.

Takstlovutvalget ble nedsatt i statsråd i mai 2007 for å legge fram forslag til et regelverk som bedre skulle sikre forbrukerne ved markedsføring og salg av boliger.