Vil spare, ikke forbruke

Nordmenn flest vil ikke øke forbruket selv om vi får mer å rutte med på grunn av lavere lånerente. Vi vil heller spare og nedbetale lån, viser en ny undersøkelse.

34 prosent av de spurte vil spare pengene, mens 27 prosent vil bruke dem til å nedbetale lån. Bare 28 prosent vil prioritere forbruk, ifølge undersøkelsen Norstat har gjort for Storebrand Bank.

- Dette viser at folk nå er forsiktige og tenker langsiktig, selv om lavere lånerente gir dem mer penger til disposisjon, sier informasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand Bank.

Hun mener det er positivt at interessen for sparing er stor.

- Den siste tiden har vi opplevd et økende antall kunder som ønsker å sette penger i banken med god rente. Det kan tyde på at de siste måneders finansuro gjør at folk søker trygghet når det gjelder sparemidlene sine, sier Gudding.

Mest i bolig

- Som sparere har nordmenn plassert mye mer av midlene sine i bolig enn folk i mange andre land. Når sparingen spres, blir vi mindre sårbare i urolige tider, sier Hanne Gudding.

Undersøkelsen viser at menn ivrer noe mer enn kvinner etter å nedbetale lån, mens kvinner i litt større grad enn menn vil spare. Generelt er det likevel små forskjeller mellom kjønnene.

- Derimot ser vi klarere forskjeller ut fra inntekt. I husholdninger med høy inntekt er interessen for å nedbetale lån større enn i husholdninger med lav inntekt, sier prosjektleder Steinar Leknessund i Norstat.

Størst er nedbetalingsviljen blant dem med husstandsinntekt over 900 000 kroner.

Aldersforskjeller

- Vi ser også at holdningene varierer noe ut fra alder. Viljen til å øke forbruket er størst hos folk mellom 30 og 50 år, sier Leknessund.

35 prosent av de spurte mellom 30 og 39 vil bruke rentegevinsten til å øke forbruket. 33 prosent av de mellom 40 og 50 svarer det samme. Bare 21 prosent av de som er under 30 vil bruke mer penger.

Blant dem som har passert 50, signaliserer 26 prosent at de er klare for å øke forbruket.

Geografisk er det få forskjeller å spore.

- Ønsket om å spare mer synes å være høyest på Østlandet og i Nord-Norge. Forbruksviljen tenderer til å være høyest i Aust-Agder, Vest-Agder og Telemark, sier Steinar Leknessund.