Istapper skyldes dårlig vedlikehold

Dannelse av store istapper fra hustak skyldes som oftest feil og svakheter i konstruksjonene, eller mangelfullt tilsyn og forfalte tak.

Førti prosent av norske hustak skriker etter vedlikehold.

- Istapper hengende som spyd fra hustaket skyldes i de aller fleste tilfeller dårlig isolering og luftlekkasjer gjennom takkonstruksjonen. En ansvarlig huseier skal derfor ikke bare fjerne istappene, men også sørge for at de ikke oppstår. Istapper er et av de mest synlige symptomene på et dårlig hustak, sier Geir Haugersveen hos byggevareleverandøren Icopal.      

En undersøkelse utført av Norstat på vegne av Icopal viser at halvparten sjekker taket sitt sjeldnere enn én gang i året. Fire av ti gjør det aldri. Samtidig viser tall fra Anticimex i 2006 at fire av ti norske tak behøver vedlikehold. 15 prosent burde vært utskiftet. 

-  På bakgrunn av at så mange aldri sjekker taket sitt, har vi god grunn til å anta at tilstanden ikke er noe bedre i dag. Tvert i mot. Nå er det på tide at nordmenn kommer seg opp på loft og tak for å ta ondet ved roten. Det er med takstell som med tannlegen. Dess lenger man utsetter det, jo alvorligere blir konsekvensene, påpeker Haugersveen.