Rådgivere søkes til utviklingsprosjekter

Bransjeorganisasjonen Norsk Vann søker nå etter samarbeidspartnere for en rekke utviklingsprosjekter innen VA-sektoren.

I en programperiode på fire år vil utvalgte ingeniørselskaper kunne være med å løfte bransjen ved å bidra inn i prosjektene som Norsk Vann selv har prosjektledelsen for.

- Klimautfordringer, energi, vannmiljø og sikker vannforsyning er blant temaene vi ønsker bedre kunnskap om i kommende prosjektperiode. I tillegg vil det fokuseres på synliggjøring av VA-sektoren og omdømmebygging, kompetansebygging, utdanning og rekruttering. Dette bør være utfordringer rådgiverbransjen ønsker å ta del i, sier prosjektleder Fred Ivar Aasand ved Norsk Vann på Hamar.

Aasand leder arbeidet med å velge samarbeidspartnere på bakgrunn av den anbudskonkurransen som nå lyses ut.

- Vi er selvsagt spente på responsen, men vi tror det vil være mange som har interesse for dette. I tillegg til å bidra med nåværende kompetanse vil jo deltakerne selv forbli i front på sine fagfelt ved å være med på dette, sier Aasand som opplyser at Norsk Vann antar at det vil bli gjennomført mellom 5 og 15 utviklingsprosjekter årlig og noen av dem vil vare i flere år.

Parallelle rammeavtaler
Anbudskonkurransen som utlyses nå og har tilbudsfrist 17. april. Innen hvert innsatsområde blir det valgt minst tre firmaer som skal bistå i prosjektene forutsatt et det er tilstrekkelig antall egnede leverandører og tilbud.

- Vi regner med å ha gjennomført evalueringsprosessen tidlig i juni. I praksis vil de fleste prosjektene komme i gang like etter sommerferien, kommenterer Aasand.

Rammeavtalen som inngås, vil ha en varighet på to år med mulighet for forlengelse i for inntil to ganger ett år, til sammen maksimalt fire år. Det presiseres at Norsk Vann er interessert i rådgivere med spesiell kompetanse innen de respektive satsingsområdene. Det vil si at vanlig erfaring fra VA-prosjektering og VA-planlegging vil være nødvendig, men ikke tilstrekkelig forutsetning for å kunne bli valgt av Norsk Vann i forbindelse med prosjektene.

- Vi er selvsagt ute etter de beste rådgiverne vi kan få, sier Aasand i Norsk Vann som opplyser at de er ute etter personell som har utredningskompetanse på nasjonalt nivå, generell VA-kompetanse og spesiell erfaring og kompetanse innen de aktuelle satsingsområdene.

Klimaendringer
Sikker vannforsyning blir stadig viktigere, og prosjektprogrammet har i den forbindelse trukket frem noen overskrifter som skal håndteres fremover. Det er her snakk om vann som næringsmiddel, helhetlig vurdering (kilde, behandling og transport), vannbehandling og transportsystem.

- Klimaet endrer seg og vi vet ikke nok om konsekvensene av disse på vannforsyningen vår. Dette er også et av punktene vi skal jobbe mye med framover, opplyser Aasand.

VA-sektoren skal bidra til å innfri nasjonale klima- og energimål og noe av det som i den sammenheng blir prioritert er energioptimalisering. EUs vanndirektiv og avløp i spredt bebyggelse er andre temaer som blir fokusert i årene som kommer.

Norsk Vann Prosjekt
Norsk Vann Prosjekt er et system for finansiering og gjennomføring av felles utviklingsprosjekter innen VA-sektoren. Systemet går ut på at andelseierne i Norsk Vann BA betaler inn 1,30 kroner per innbygger i et prosjektfond. Dette skal finansiere prosjekter innenfor bestemte satsingsområder definert for en 4-års periode. Dermed blir det mulig å konsentrere innsatsen og ikke spre ressursene på altfor mange områder. Det antas at Norsk Vann Prosjekt vil ha et årlig budsjett på mellom fem og seks millioner kroner.

Bransjeorganisasjon
Norsk Vann er en ikke-kommersiell bransjeorganisasjon for vann- og avløpsvirksomhetene i Norge. Organisasjonen skal bidra til å oppfylle visjonen om rent vann ved å sikre bransjen optimale rammevilkår og legge til rette for en kostnadseffektiv kunnskapsutvikling og kunnskapsdeling.

Norsk Vann eies av norske kommuner, kommunalt eide VA-selskaper, kommunenes Driftsassistanser for VA og noen private andelsvannverk. Norsk Vann representerer ca 340 kommuner med over 90 prosent av landets innbyggere. Virksomheten finansieres i hovedsak gjennom kontingenter fra medlemmene. Norsk Vann styres av eierne gjennom årsmøtet og av et styre sammensatt av representanter fra eierne.