Mener krisepakke er for stor

50 milliarder kroner til Statens obligasjonsfond er overdreven bruk av offentlige midler, mener sjefstrateg i SEB Norge Jostein Tvedt.

Krisepakken for bankene som regjeringen la fram søndag, er samlet på 100 millioner kroner. Halvparten går til Statens obligasjonsfond, som skal forvaltes av Folketrygdfondet. Den andre halvparten går til et nyetablert Statens finansfond, som skal tilby bankene kjernekapital under en rekke forutsetninger.

Pakken er stort sett blitt godt mottatt, men Tvedt er kritisk:
- Hvis tanken først og fremst er å hjelpe industrien, så er pakken overdrevent stor. Det er ikke behov for 50 milliarder kroner i denne delen av obligasjonsmarkedet, sier han til Dagens Næringsliv.

Han sier at halvparten av lånene i obligasjonsmarkedet som forfaller i år, er i kraftindustrien - som ikke har problemer med å finansiere seg til gode marginer. Dessuten er klimaet i obligasjonsmarkedet bedre enn mange eksperter hevder, sier sjefstrategen.

Analysesjef Bengt Kirkøen i meglerhuset Fondsfinans sier at pakken ikke er for stor, og mener at Tvedt har glemt å ta med i regnestykket refinansieringsbehovet i finanssektoren.

- Det er jo heller ikke slik at en er nødt til å bruke opp alt, sier Kirkøen.