- Må se mulighetene

- Selv om vi nå går mer utfordrende tider i møte, må vi ikke grave oss ned. Vi må se på mulighetene og fremheve betongelementenes muligheter.

Dette sier styreleder Geir Høybråten i Betongelementforeningen. Han talte torsdag ettermiddag til en lydhør elementforsamling på Gardermoen.

På tross av mange tøffe utfordringer er det en god stemning på samlingen. Alle deler av landet har merket en relativt kraftig nedgang i elementproduksjonen.

Nedgangen er enkelte steder på oppimot 50 prosent, og mange er nå i ferd med å nedbemanne antall ansatte.

- Nå er ordrereservene til medlemmene i betongelementforeningen 50 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Dermed vil det bli en kraftig nedgang i produksjonen fremover, sier John Erik Reiersen, daglig leder i Betongelementforeningen.

Dette vil selvsagt gå ut over omsetningen og sysselsettingen i selskapene.

Tallene for 2008 viser at det har vært en nedgang i produksjonen på 3,9 prosent fra 2007. Går vi nærmere inn i tallene ser vi at det er innen plattendekker og andre dekker at nedgangen har vært størst. Hulledekkeproduksjonen har vært noenlunde stabil.

- Men selv om det skulle bli en 40 prosent nedgang i produksjonen er det ikke verre enn at vi går tilbake til et 2005-nivå, legger Høybråten til.

Han mener det nå er viktig å se på mulighetene og ikke legge seg ned.

- Det er viktig å vise fortrinnene som betongelementene tross alt har. Tunge fasader blir viktig fremover, sier Høybråten.

Videre pekte han på poeng som at det brukes altfor lite fasadeelementer på Østlandet og at det er mye å gå på i dette markedet.

- Det er også store muligheter innen bolig. Vi har tradisjonelt sett mest på større boligprosjekter, men det er store muligheter innen eneboliger, som fortsatt selger bra, sier Høybråten.

Totalt deltar ca 140 personer på medlemsmøtet som avsluttes fredag ettermiddag.