Estatia Resort begjært konkurs

Fredag 23. januar vil Drammen Tingrett avgjøre hvorvidt investorene, Bent Holm og Geir Brumoen, vil få gjennomslag i begjæringen om å slå Estatia Resort konkurs. Bakgrunnen ligger i en ubetalt tomteregning på 30millioner kroner.

Saken angår tomten der det nye spahotellet i Trysil er oppført. 12. desember vedtok Estatia en redningsaksjon der blant annet en av storaksjonærene, Ivar Tollefsen, bidro med nærmere 100 millioner kroner.

Gjennom redningsaksjonen aksepterte bankene en videreføring av sine engasjementer i opptil syv år. Det skulle gi Estatia tid til å sikre samt utvikle verdiene, som på det tidspunktet var betydelig mindre enn gjelden på 1,5 milliarder kroner. Regningen for hotelltomten forble uomtalt.

- Kjøpesummen skulle utbetales når hotellet var ferdig, men foran oss i køen sto byggelånsbanken. Vi ville derfor sikre oss at det var morselskapet i Estatia Resort som sto som motpart, og ikke et datterselskap kun opprettet for å bygge hotellet, sier Holm og Brumoen til DN.

Frykten ble berettiget, og på høsten 2008 overtok lånsbanken Glitnir over prosjektet da datterselskapet, Estatia Resort Trysil, gikk konkurs. I løpet av de kommende månedene ble også morselskapet tømt for verdier, før eiendommer og gjeld ble overført til et nytt morselskap.

- Estatia har åpenbart hatt penger, men de har prioritert betaling av regninger på lavere beløp enn vårt, fortrinnsvis også på områder der de vil satse videre, som eksempelvis Norefjell og Geilo, fortsetter Holm og Brumoen til DN.

Ved innstilling av drift samt overføring av verdier, eliminerte Estatia samtidig mulighetene for å reetablere betalingsevnen, og alle forpliktelser til gamle tomteeierne opphørte. Ved å slå det opprinnelige morselskapet konkurs, kan Holm og Brumoen gjøre om verdioverføringen slik at kravet deres blir gjeldende igjen.