Hjemkjøp av Scancem?

Etter at den tyske milliardæren Dr. Adolf Merckle begikk selvmord sist mandag, har det oppstått en dramatisk situasjon rundt hele hans forretningsimperium hvor også HeidelbergCement og derigjennom Norcem ligger.

Ingen vet hva som skjer, men det er nå bankene som i realiteten bestemmer hva som skal skje med virksomheten.

Kommer hele eller deler av HeidelbergCement-systemet på salgslisten, bør man etter vårt syn absolutt vurdere hjemkjøp av det som i sin tid var Scancem - i dag er dette en del av HeidelbergCement Norden. I tillegg bør den delen av sementvirksomheten i Afrika som Scancem hadde kontroll med, følge med på kjøpet.

Det er kommet få opplysninger fra HeidelbergCement-systemet etter at den 74 år gamle industrimagnaten kastet seg foran et tog på grunn av de problemer finanskrisen har medført for hans del. Bakgrunnen for at den styrtrike industrigründeren begikk selvmord, er at han tapte milliarder av Euro på en mislykket spekulasjon rundt Volkswagen-aksjer. Dette skjedde i hans hjemby Ulm. Politiet har bekreftet dødsfallet.

Merckle som var på 94. plass på listen over verdens rikeste mennesker, hadde en formue på godt over 60 milliarder kroner. Vi har grunn til å tro at han allerede hadde en refinansieringsavtale i orden med bankene før han kastet seg foran toget. Folk som kjente han betegner han som en rolig og avbalansert og meget flink industribygger. Hva som fikk han til å begå selvmord er det ingen som vet, men at han har tapt ansikt er klart - og det kan være at den påkjenningen har vært så stor at han ikke så noen annen utvei enn å ta sitt eget liv. Dette har skjedd før blant mennesker også på dette nivået.

Hans finansimperium er stort og mangslungent, men mange mener at man kunne ha kommet seg ut av den finansielle krisen ved å selge deler av virksomheten. Det gjelder bl a farmasiprodusenten Ratioharm og all virksomhet knyttet til apotektdrift. Men også andre deler av virksomheten kunne selges.
I Norge har HeidelbergCement vært etablert siden oppkjøpet av Scancem i 1999. Totalt har gruppen drøyt 800 ansatte i Norge, og omsetter for nærmere 3 milliarder kroner. I tillegg til Norcem gjelder dette Norstone, Norbetong pluss moen andre virksomheter.

Vi hadde nylig stor omtale av Norcems 40-årsjubileum både her på bygg.no og i Byggeindustrien.

På verdensbasis omsatte HeidelbergCement for 11 milliarder euro i 2007. HeidelbergCement er verdens største produsent av tilslag, og en betydelig aktør innen sement, ferdigbetong og andre relaterte produkter.

HeidelbergCement har omlag 68.000 ansatte ved 2.800 avdelinger i mer enn 50 land.

Situasjonen i den operative virksomheten er nå selvsagt meget vanskelig. Alle investeringer er stanset i påvente av en avklaring. Den situasjonen man nå er i kan selvsagt ikke vare lenge. Men som sagt - ingen vet hva som skjer.
Norcem hadde i jubileumsåret i fjor rekordproduksjon - nær 1,7 millioner tonn sement på sine to fabrikker i Brevik og Kjøpsvik.

Alle de gamle Scancemfabrikkene drives bra - og de ville etter vårt syn sammen med Afrika-virksomheten kunne være et godt utgangspunkt for et nytt nordisk sementkonsern.

Etter vårt syn er det overmåte viktig at man har nasjonal styring og kontroll over et lands sementproduksjon. Sementen er selve limet i all oppbygging av infrastruktur i et land.

I Byggeindustrien vil vi følge meget nøye med i det som skjer, men vi mener at både den samlede byggenæring, ledende næringslivsbedrifter og ikke minst offentlige myndigheter bør følge meget nøye i det som skjer fremover.
Inntil videre må vi ønske alle ansatte i HeidelbergCement-konsernet i Norge og Norden lykke til. Mye står på spill.