- Krisen er ikke på sitt verste

- Norges finansreserver gjør at dere står bedre rustet enn de fleste land i finanskrisen. Men, krisen har ennå ikke nådd sin topp, sa økonomiprofessor Nouriel Roubini til et lydhør norsk næringsliv på NHOs årskonferanse.

Før Roubini startet sin dystre beskrivelse av den økonomiske situasjonen i verden og Norge delte han en hemmelig drøm med forsamlingen i operaens storstue.

-Da jeg var ung ønsket jeg å bli operasanger. Jeg skal spare dere for å høre meg synge og heller dele mine kunnskaper som økonom, sa Roubini, før han startet med å beskrive de viktigste elementene i finanskrisen fremover.

Ingen grunn til optimisme
Kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og et samlet norsk næringsliv fikk høre Roubini spå resesjon i euroområdet, i Storbritannia, kontinental-Europa, Canada, Japan og andre etablerte økonomier.

-Den alvorlige globale resesjonen vil gå over i stag-deflasjon, kombinasjonen av økonomisk stagnasjon/resesjon og deflasjon, sa Roubini.

Han advarte deltakerne på NHOs årskonferanse mot å være for optimistisk over de siste dagers positive signaler i markedet. Ifølge Roubini ligger det verste av krisen foran oss. En krise som er den verste siden depresjonen på 1930-tallet.

Norge bedre stilt
På Norges vegne var økonomiprofessoren litt mer optimist. Selv om han viste til at landet ikke kan komme seg unna den globale krisen:

-Selv med sterk økonomi vil Norge fortsatt bli alvorlig påvirket av krisen, sa han og oppga fallet i den globale økonomien, fall i oljeinntekter og kreditt-tørke som viktige årsaker.

Roubii pekte på at det er nødvendig både med ortodokse og uortodoks virkemidler for å bremse krisen. Han mente Norges pengereserver var Norges styrke i krisen. Med dette fulgte han opp Stoltenbergs varslede bruk av ekstra oljepenger for å møte krisen. Roubini advarte likevel mot at kortsiktige tiltak kan li meget dyre på lang sikt.

På slutten av sitt foredrag valgte Roubini å være forsiktig optimist:

"Det er lys i enden av tunnelen, og det er ikke et møtende tog. Men vi må lære av feilene. It aint over before the fat lady sings," sa Roubini, med klar referanse til operasalen han holdt sitt foredrag i.